U Hrvatskom klubu August Šenoa u Pečuhu, 5. prosinca 2023., na 135. rođendan najvećeg đakovačkog pisca, svećenika i profesora na Bogosloviji, Nikole Tordinca (Đakovo 1858. – 1888), priređen je prigodan književno-gastronomsko-glazbeni program koji je povezao Đakovo i Pečuh te hrvatsku i mađarsku kulturu.

Nikola Tordinac je rođeni Đakovčanin, ali po majci Tereziji podrijetlom iz Pečuha, autor je znamenite monografije o narodnim običajima, pjesmama i plesovima Hrvata iz Pečuha, koja je prvi puta objavljena u Budimpešti 1986., a drugi puta u Pečuhu i Đakovu u sklopu programa Pečuh Europska prijestolnica kulture 2010.

U sklopu obilježavanja 135. obljetnice rođenja predstavljena je knjiga Nikole Tordinca „Puška kobnica“, koju je objavio Đakovački kulturni krug. Knjigu su predstavili ravnateljica Croatice iz Budimpešte Tima Šakan Škrlin i prireditelj knjige Mirko Ćurić, a program je vodio voditelj Kluba Mišo Šarošac. Istaknuli su važnost Tordinca kao književnika, sakupljača narodnog blaga i prevoditelja koji je prvi u svijetu preveo neko djelo njemačkog pisaca Karla Maya na strani jezik i to baš hrvatski jezik, još 1880. U sklopu programa učenici Srednje strukovne škola Antuna Horvata Jan Juroš i Borna Blažević pročitali su odlomke iz priče Nikole Tordinca „Poldrug ure ispod zemlje“, koja govorio i rudnicima ugljena u okolici Pečuha koje je Nikola posjetio u pratnji svog pečuškog rođaka Nace. U glazbenom programu nastupilo je Žensko pjevačko društvo August Šenoa iz Pečuha.

Osim Nikoli Tordincu program je bio posvećen projektu nakladničke kuće Croatica iz Budimpešte i Srednje strukovne škole Antuna Horvata: Hrvatska kuhinja – Horvat Konyha, u koju su zajednički objavili prije godinu dana, a donosi recepte koje je sakupio književnik Marko Dekić iz Budimpešte. Nastavnice i nastavnici Srednje strukovne škole su s učenicima skuhali, ispekli i fotografirali sva jela iz kuharice, a dio njih su priredili za kušanje gostima okupljenima u Hrvatskom klubu August Šenoa.

Ivan Išasegi  prezentirao je školska vina s vinograda u Trnavi, berbu 2021. i 2022., a nazočni su bili oduševljeni kakvoćom priređene hrane i vina koje su kušali.

Svima se na poseban način zahvalio generalni konzul Konzulata Republike Hrvatske u Pečuhu Drago Horvat, koji se zahvalio nastavnicima, nastavnicama, učenicima i učenicama škole na prezentaciji hrvatske kulture i gastronomije u Mađarskoj te pohvalio proizvode škole koje je kušao.

Izvor|Foto: Srednja strukovna škola Antuna Horvata