Bećarac je jedan od najljepših simbola Slavonije, Baranje i Srijema. I puno više od simbola. Prije 12 godina uvršten je i na listu nematerijalne baštine UNESCO-a, a od jučer (17. veljače 2023. godine) u Pleternici postoji i muzej sa zapisima 400 bećaraca, 50 video snimaka, više od 200 ilustracija i fotografija te 200 originalnih muzejskih predmeta posvećenih ovom jedinstvenom glazbenom izričaju. Muzej je podijeljen u pet odjeljaka na ukupnoj površini od 1.000 četvornih metara, dakako u zgradi koja je namjenski projektirana upravo za potrebe takvog muzejskog postava.

Interpretacijski centar Muzeja bećarca u Pleternici danas je otvorio predsjednik Vlade RH Andrej Plenković. Naglasio je značaj Projekta Slavonija, Baranja i Srijem te da je od 2016. godine fokus i prioritet Vlade i svih resora da se zajednički pomogne dignuti Slavonija i u njoj učini ono što nije u godinama prije, a čime se htjelo i pokazati koliko je važno da se Slavonija razvija, da se u nju ulaže, da se kreiraju radna mjesta i mladi ostaju na svojoj zemlji.

Pleternica je tako dobila Muzej bećarca, a već je ima izgrađen Trg bećarca. Inače, Projekt Svijet graševine, ukupne vrijednosti 8,7 milijuna eura, od čega su 7,4 milijuna eura bespovratna sredstva, objedinjuje Spahijski podrum u Pakracu, izgradnju i opremanje Interpretacijskog centra Muzeja bećarca u Pleternici i brendiranje.

U ime Osječko-baranjske županije na svečanosti je nazočio zamjenik župana Josip Miletić.

– Ovaj veliki projekt za naš mali grad živi je dokaz kako se zajedništvom zaista mogu pomicati planine. Ovaj prostor je zajedništvo Slavonije, Baranje i Srijema, on prezentira ono najbolje od nas, baštini naše pretke i obvezuje naše nasljednike – poručila je gradonačelnica Pleternice Marija Šarić.

Osječko-baranjska županija: Službeno priopćenje za javnost
Foto: Osječko-baranjska županija