Prezentacijom komunalnih vozila, strojeva, opreme i alata trgovačko je društvo Univerzal proteklog petka na svojoj središnjoj lokaciji u Nazorovoj 68 obilježilo 60 godina poslovanja. Dvorištem đakovačkog komunalca prošlo je gotovo 600 učenika osnovnih škola, koji su se interaktivnim druženjem s Univerzalovim radnicima detaljnije upoznali s njihovim svakodnevnim bazičnim aktivnostima na sakupljanju otpada i održavanju i uređenju javnih i zelenih površina. Specijalizirani kamioni za odvojeno prikupljanje otpada privukli su najviše pozornosti djece, među kojima su mnoga bar nakratko postala njihovi vozači ili operativci na traktoru s kranskim malčerom i kosilicama. Vješti u snalaženju školarci su bili i s raznim ručnim alatima i kolicima uličnih čistača.

Kako od svibnja svakog tjedna, osim miješanog i reciklabilnog, Univerzal s kućnih adresa odvozi glomazni i biootpad, čime je proširena javna usluga, fokus je u edukativnom dijelu događaja bio na kuhinjskom otpadu. Komunalnim radnicima pridružili su se učenici Srednje strukovne škole Antuna Horvata, koji su gastronomskom eko-radionicom “Hrana nije otpad” pokazali kako se korištenjem ostataka namirnica brzo i lako može pripremiti ukusan voćni kolač. Pokrovitelj radionice, proširene savjetima i uputama o odlaganju preostalog otpada od voća i povrća u smeđe posude, Ministarstvo poljoprivrede, pobrinulo se posjetitelje opremiti knjižicama recepata za pripremu jela, a mališane slikovnicama “Kako su Dora i Mario spasili hranu”.

– Prvim Danom Univerzalovih otvorenih vrata željeli smo na jednome mjestu korisnicima predstaviti atraktivniju mehanizaciju i temeljne poslove u službi javnosti, kako bi grad u svakom trenutku bio uredan, lijep i čist grad. Svi su naši mali gosti, puni doživljaja, danas odlučili da će kada odrastu postati komunalci, kaže Danijel Geošić iz Odjela za odnose s javnošću đakovačkog komunalca i dodaje kako je cilj ovakvih događaja mijenjati percepciju javnosti o komunalnim poslovnim organizacijama. – Univerzal od 1962. brine o higijeni i čistoći javnog prostora. Danas je neposredna poveznica s građanima u sustavu gospodarenja otpadom i tvrtka sa širokim spektrom usluga. Koristimo suvremene tehnologije, društveno smo odgovorni i spremni smo ponuditi ideje za bolji komunalni standard lokalne zajednice, zaključuje Geošić.    

Izvor|Foto: Univerzal Đakovo