Općine Đakovštine: Drenje, Trnava, Levanjska Varoš i Satnica Đakovačka, mogle bi postati pametnim selima. Naime, ove četiri lokalne samouprave okupile su se na inicijativu Upravnog odjela za ruralni razvoj Osječko-baranjske županije. Za potrebe konkuriranja za koncept Pametna sela okupile su se u Zapadnu Đakovštinu u okviru projekta Smart Rural 21. Sinergiju za Pametna sela daju im dodirne točke, ali i međusobne različitosti. Tako je primjerice Trnava poznata po vinorodnosti, Drenje po akumulaciji Borovik, Varoš po brdovito-šumskom predjelu punom izvora, a Satnica Đakovačka jedna je od tamošnjih najrazvijenijih općina.

Ovaj koncept bio je povod za sastanak načelnika i pročelnika tih četiriju općina s pročelnikom županijskog Upravnog odjela za ruralni razvoj Slavkom Marjančevićem, voditeljem Odsjeka za poticanje i provedbu ruralnog razvoja OBŽ-a Dinkom Huisom i predstavnicima LAG-a Strossmayer, u čijim je prostorijama predstavljanje koncepta počelo, a nastavilo se na Boroviku. Pročelnik Marjančević predstavio je koncept Pametna sela i njegovu implementaciju tim prostorima. Rekao je kako je to novi koncept razvoja ruralnog prostora kojega stvaraju ljudi koji pokreću lokalne inicijative i traže praktična rješenja za probleme u svojim sredinama zbog povezivanja sa susjednim selima, općinama i gradovima. Zbog povezivanja pronalaze zajedničke interese, stvaraju partnerstva koja uključuju jedinice lokalne samouprave, lokalne proizvođače, male poduzetnike, udruge, zadruge i poduzeća. Svi oni zajedno mogu pridonijeti cilju održiva rasta, gospodarskog razvoja i podizanju kvalitete života u ruralnim prostorima.

Kako doznajemo od Glasa Slavonije, najavljen je i javni natječaj za dodjelu nagrada za izradu projektnih ideja Pametna sela na području OBŽ-a, za što je u županijskom proračunu osigurano 200.000 kuna. Najavljeno je i održavanje konferencije Pametna sela – novi koncept ruralnog razvoja tijekom 2020., održavanje tematskih radionica u suradnji s LAG-ovima.

U prijavi od 5. svibnja, uz zajedničku projektnu ideju i postojeće projekte koje te općine provode samostalno, posebno je naglašena suradnja OBŽ-a, lokalnih samouprava i LAG-a Strossmayer, da se stvara dodatna vrijednost, sinergija i veći razvojni potencijal.

Konceptom Pametna sela navedena područja odgovorila bi na specifične izazove s kojima se suočava i dobilo nove mogućnosti razvoja. Četiri općine navele su nedostatak dobre prometne povezanosti u pojedinim dijelovima, što ograničava sudjelovanje u društvenim zbivanjima, njihov potencijal zarade i doprinos gospodarstvu. Ako Zapadna Đakovština bude odabrana na natječaju, može računati na stručnu tehničku pomoć u implementaciji pristupa Pametna sela, mogućnost posjeta ostalim sudionicima projekta, razmjenu znanja i iskustva te promociju lokalne sredine na EU razini.

Na natječaj je stiglo čak 736 prijava iz čak dvadeset i pet država članica diljem Europske unije, a rezultati natječaja bit će poznati već krajem lipnja ove godine. Bira se dvanaest ruralnih zajednica, odnosno sela ili skupina sela, a koje će biti sudionici projekta, uz već pet odabranih.

Izvor: LAG Strossmayer