Uoči svetkovine Svih svetih, u ponedjeljak 31. listopada u Župi svetog Ladislava, kralja organizirano je po prvi puta molitveno–duhovno bdijenje pod nazivom Holywin – Svetost pobjeđuje. Suprotno je to Halloweenu- Noći vještica, prema katoličkim službenicima poganskom blagdanu, a u nas uvezenom iz Irske, SAD-a, Kanade, Australije, Novog Zelanda.

U Župi Punitovci nema više kao unazad desetak godina brojnih izrezbarenih bundeva sablasno svijetleći u prozorima, na kapijama, nema šetnje vještica, vampira duhova, zombija. Nema više suprotnosti i nelogičnosti, do pol noći slavlja Noći vještice, od pol noći blagdana Svih Svetih.

Duhovna večer uoči blagdana Svih svetih započela je euharistijskim slavljem u župnoj crkvi sv. Ladislava kralja, a u nastavku je pred izloženim Presvetim Oltarskim Sakramentom upriličen molitveni program i euharistijsko klanjanje uz prigodne tekstove i razmatranja. Sve je predvodio župnik vlč. Ivica Zrno koji je prethodno pozvao sve župljane da se u toj večeri upute u župnu crkvu kako bi na taj način proveli večer i zajednički proslavili Gospodina.

U 23:45 sati upriličena je zaključna pobožnost, te blagoslov s Presvetim, ponajprije za okupljene vjernike, nakon čega su se uputili ispred crkve, te je blagoslov s Presvetim upućen na sve četiri strane svijeta s molitvom da Gospodin očuva župu i vjerni puk od svih pogibelji i zastranjenja u vjerničkom življenju.

Presveti Oltarski Sakrament ostao je izložen do ponoći, jer je želja i nakana bila dočekati svetkovinu Svih svetih u zajedništvu s Gospodinom. Župljani su se cijelo vrijeme do pola noći izmjenjivali i pred Gospodinom kroz osobno klanjanje iznosili pobožne prošnje.

Molitveno–duhovnom bdijenju prisustvovao je veliki broj mladih župljana i niti jednog trenutka Presveto nije ostalo samo u crkvi.

Tekst|Foto: Mirko Knežević