U okviru projekta poticanja razvoja održivog turizma Hrvatska prirodno tvoja – Croatia naturally yours čiji su pokrovitelji Hrvatska turistička zajednica i Ministarstvo turizma i sporta Republike Hrvatske, kojem se priključila i Turistička zajednica Grada Đakova, danas je u Selcima Đakovačkim uz novoizgrađeno igralište zasađeno 12 sadnica lipe. Sadnji je nazočio gradonačelnik Đakova Marin Mandarić sa suradnicima, direktorica TZ Grada Đakova Marija Burek te predsjednik tamošnjeg VMO-a Marko Brataljenović.

Kako je pojasnila direktorica TZ-a Marija Burek, u cilju kompenzacije emisija automobilskih turističkih posjeta u Hrvatskoj, Ministarstvo turizma i sporta i Hrvatska turistička zajednica ove godine započele su akciju sadnje dodatnih stabala u turističkim središtima.

Na 20. sjednici Turističkog vijeća Hrvatske turističke zajednice, održanoj 21. prosinca 2022. godine, članovi Turističkog vijeća usvojili su Odluku o raspodjeli sredstava lokalnim turističkim zajednicama za nabavu sadnica stabala u 2022. i 2023. godini u okviru projekta “Hrvatska prirodno tvoja” (“Croatia naturally yours”).

„Riječ je o nešto više od 1,2 milijuna kuna koji će biti raspoređeni na ukupno 116 turističkih zajednica sukladno njihovim prijavama za nabavku sadnica koje su namijenjene turističkim destinacijama u cilju smanjenja ugljikova otiska. Na ovaj će način Hrvatska doprinijeti ispunjenju ciljeva iz Glasgowske deklaracije o šumama i korištenju zemljišta – Glasgow Declaration on Forests and Land Use, kao i daljnjem održivom razvoju turizma, rekla je direktorica Burek te dodala da je sukladno navedenoj Odluci, Turistička zajednica grada Đakova, uz potporu Grada Đakova, financirala nabavku novih sadnica. U suradnji s tvrtkom Univerzal, danas je tako zasađeno ukupno 12 novih sadnica lipe na novoizgrađenom dječjem igralištu u prigradskom naselju Selci Đakovački.

Kako je istaknuo gradonačelnik Marin Mandarić, Grad Đakovo se sudjelovanjem, kako u ovom projektu, tako i sadnjom 429 novih stabala na području Grada Đakova u 2022. godini pridružio inicijativi Europske unije “Tri milijarde dodatnih stabala do 2030. godine” u skladu s Europskim zelenim planom i Strategijom biološke raznolikosti EU, u svrhu zaštite i obnove prirode te borbe protiv klimatskih promjena. Cilj ove inicijative je uklanjanje do 4 milijuna tona CO2 iz atmosfere do 2030. godine, što utječe i na zdravlje i kvalitetu života građana. Kvaliteta života mještana Selaca Đakovačkih poboljšana je i novim igralištem uz koje su zasađene lipe, a čija je izgradnja vrijedna oko sto tisuća eura.

Turistička zajednica grada Đakova, rečeno je u Selcima Đakovačkim, podržava projekte održivog razvoja te se vrlo rado uključila ovaj projekt oplemenjivanja urbanih površina s ciljem smanjenja ugljikovog otiska. Sve sadnice označene su oznakom održivosti hrvatskog turizma „Hrvatska prirodno tvoja“ („Croatia naturally yours“) te su unesene u aplikaciju za praćenje sadnje Europske agencije za okoliš (European Environment Agency) pod nazivom MapMy Tree. Sve to napravljeno je kako bi se ostvario jedan od najvažnijih ciljeva strategije hrvatskog turizma, a to je razvoj održivog turizma.

Grad Đakovo: Službeno priopćenje za javnost
Foto: Grad Đakovo