U sjedištu Osječko-baranjske županije u Osijeku jučer (13. prosinca 2023. godine) je održan svečani prijem za pripadnike operativnih snage Civilne zaštite Osječko-baranjske županije. Nazočili su predstavnici Vatrogasne zajednice OBŽ-a, Ministarstva unutarnjih poslova, Ravnateljstva civilne zaštite, HGSS-a, Hrvatskih voda, Zavoda za hitnu medicinu OBŽ, Crvenog križa, Društva podvodnih aktivnosti Slavonija te Radiokluba Osijek.

Na njihovu djelovanju u protekloj godini zahvalio im je župan Mato Lukić. – Svjedoci smo velikih problema koje su na području naše i susjednih županija uzrokovale poplave, požari, afrička svinjska kuga te brojne druge nepogode, no koordinacija i rad na terenu svih operativnih snaga bila je izvrsna – kazao je Lukić te dodao kako mu je velika čast biti na čelu Stožera civilne zaštite OBŽ-a i surađivati sa svim sastavnicama operativnih snaga te pohvalio komunikaciju i rad na terenu prilikom intervencija.

– Unazad nekoliko godina, počevši i od pojave bolesti COVID-19, napredovali smo kao sustav  kojemu građani vjeruju te kao sustav koji građanima pruža sigurnost. Uz redovite vježbe simulacije koje odrađujemo, stvarne nedaće koje su se dogodile na terenu pokazale su koliko je sustav spreman te koliko građani mogu vjerovati svim operativnim snagama, što je u ovom slučaju i najvažnije – poručio je Lukić. Naglasio je da OBŽ nastavlja s ulaganjima u operativne snage te će u idućoj godini povećati iznose kojima se želi unaprijediti njihov rad i edukacije građana.

Predsjednik Vatrogasne zajednice Osječko-baranjske županije Zdenko Čarapar rekao je kako je tijekom protekle godine bilo nekoliko iznimnih slučajeva u kojima su morali podići veliki broj snaga i operativnih vatrogasaca čime su pokazali kako su najbrojnija i najudarnija snaga članica sustava Civilne zaštite u Osječko-baranjskoj županiji.

– Vidjeli ste katastrofalan požar u tvrtki Drava International u Osijeku u kojemu smo, nažalost, imali troje ozlijeđenih vatrogasaca. Dvojica su lakše ozlijeđenih, a kolega Marijan Gajski koji je teško ozlijeđen još uvijek je na liječenju u Zagrebu – rekao je Čarapar.

Vatrogasne snage djelovale su i u obrani od poplava zajedno s Hrvatskim vodama o čemu je govorio direktor VGO za Dunav i donju Dravu Željko Kovačević.

– Na slivu Dunava i Drave se nakupilo najveće iskustvo u obrani od štetnog djelovanja voda, odnosno obrani od poplava. Mi smo u visokoj fazi realizacije Centra obrane od poplava na Podunavlju gdje ćemo sve dionike sustava civilne zaštite, kojima se ponovno zahvaljujem na angažmanu, educirati kako pri različitim stupcima vode i različitim terenima, slagati zečje nasipe te kako napraviti tlačne bunare za izjednačavanje tlaka. Moram istaknuti da je sustav civilne zaštite u ovogodišnjoj obrani od poplava, iako nema klasičnu zapovjednu odgovornost, funkcionirao izvrsno, pri čemu se posebno zahvaljujem županu Lukiću koji je na čelu Stožera civilne zaštite. Katastrofe ne poznaju administrativne granice zbog čega nam sve ove nedaće koje su nas zadesile mogu biti primjer kako se postupa u situacijama ugroze – rekao je Kovačević.

Svim pripadnicima Civilne zaštite obratio se i Zvonko Grgec, pročelnik Područnog ureda civilne zaštite Osijek. 

– Sustav Civilne zaštite odgovorio je na sve nedaće koje su nas snašle ove godine, one su spriječene i sanirane pravovremenim reakcijama. Ranije, mirnije godine iskorištene su za uvježbavanje i opremanje sustava tako da smo ove godine, spremno dočekali četiri velike nesreće. Riječ je o olujnim nevremenima, poplavama, afričkoj svinjskoj kugi i velikom požaru u tvrtki Drava International, prema nekima, razmjera nezabilježenog čak i u nacionalnim okvirima, a iz svega smo izašli s minimalnim žrtvama. Pri tome smo odgovorili i pomogli stanovništvu na vrijeme te sanirali posljedice tih događaja – kazao je Grgec.

Svi predstavnici Operativnih snage civilne zaštite OBŽ-a poručili su da su spremni za nove izazove u nadi da će iduća godina biti mirnija.

Osječko-baranjska županija: Službeno priopćenje za javnost
Foto: Osječko-baranjska županija