U Spomen muzeju Josipa Jurja Strossmayera otvorena je izložba fotografija “Anđeli” autora Ive Pervana.

Izložba je postavljena u suradnji sa splitskom udrugom Prokultura, a prikazuje anđele napravljene različitim stilskim tehnikama u različitim stilskim razdobljima.

Zbog cjelokupne situacije s pandemijom koronavirusa u Muzeju su se odlučili na online prikaz otvaranja izložbe. Izložbu možete pogledati do 12. prosinca u radno vrijeme Muzeja.

Ivo Pervan rođen je 24.06.1947. u Splitu. Fotografijom se počinje baviti već u srednjoj školi, iz hobija. Nakon završene gimnazije upisuje studij prava koji ubrzo zamjenjuje Višim ekonomskim studijem, te potom prelazi na vanjsku trgovinu na kojoj apsolvira.Tokom studija i dalje slijedi svoju strast za fotografijom. Upravo ga je ta strast nagnala da se okrene potrazi za ljepotama koje nas okružuju, kako vidljivim, tako i skrivenim, te nakon diplome nastavlja raditi kao samostalni fotograf.

Od 90.-ih godina surađuje s turističkim agencijama i zajednicama, te plakat s njegovim uratkom uskoro osvaja 1. mjesto na svjetskom natječaju za turistički plakat 1992. u Beču za plakat grada Splita. To je samo prva od niza takvih nagrada, te su plakati s njegovim fotografijama Hrvatskoj donijeli sedam međunarodnih nagrada. 1997. godine otvara svoj fotografski studio.

Čest motiv u njegovom radu jest kulturna i prirodna baština Hrvatske, odnosno njegova želja da očuva tu baštinu, kao i povijest svog naroda. Njegovo nastojanje da ovjekovječi svoje nasljeđe dovodi do njegove učestale suradnje na izradi turističkih publikacija poput brošura, vodiča, razglednica, turističkih revija, i sl. Od 1995. godine oko 3000 motiva sa njegovih fotografija zastupljeno je na razglednicama Hrvatske. Pored njegovog sudjelovanja na projektima očuvanja baštine, on i samoinicijativno ulaže napore na tom planu. Tu se može posebno istaknuti njegov rad na  dokumentiranju ljepote crkava u Istri, Dalmaciji i diljem Hrvatske. Organizira i niz projekcija dijapozitiva na temu Hrvatske kulturne i prirodne baštine. Sveukupnost njegove dijateke uključuje preko 200.000 slajdova, a njegova rastuća digitalna zbirka trenutno broji preko 500.000 slika.

Od početka svog rada do danas, Ivo Pervan objavio je 35 autorskih foto-monografija, te je sudjelovao kad suautor na preko 100. Tokom godina održao je i velik broj izložbi, ponajviše svog rada na promidžbi hrvatske baštine i turizma. Od osnutka svog studija objavljuje radove u časopisima kao što su Cicero, Vox, Jet Set, Livingstone, Michelin-Editions des Voyages (Francuska), Brandt Travel Guides (Engleska), Krakow Partner (Njemačka) i Geo France, a tokom 2000-ih godina Adriatic Croatia International Club koristi njegove fotografije za svoj katalog. Plakati s njegovim radovima su dvaput osvojili prestižnu Red Dot nagradu. Svojim fotografijama sudjeluje u izradi reportaža za Inflight izdanja aviokompanije Croatia Airlines, kao i u časopisu Yachts Croatia, u kojima na svoj karakterističan način predstavlja hrvatsku kulturu i prirodne ljepote jadranske obale.

Online prikaz otvorenja izložbe možete vidjeti ovdje:

https://www.youtube.com/watch?v=_IQf3EaisHc

Igor Kretonić
Foto: Moje Đakovo