S obzirom na to da su upisi u srednje škole aktualna tema, donosimo tablicu s informacijama o popunjenosti upisnih kvota koja vam može biti korisna ako budete obrađivali ovu temu.

Upisni postupak provodi se preko mrežne stranice http://www.upisi.hr/, kojom kandidati pristupaju Nacionalnome informacijskome sustavu prijava i upisa u srednje škole (NISpuSŠ). Postupak za provedbu ljetnog upisnog roka započeo je 24. svibnja 2021. s početkom prijave redovitih učenika u sustav, a zaključit će se 10. kolovoza kada će biti objavljeni i službeni podaci o slobodnim mjestima za jesenski upisni rok. Postupak provedbe jesenskog upisnog roka započet će s 21. kolovozom 2021. godine.

Ono što bismo izdvojili kao relevantne statističke podatke jest taj da je u srednjim školama kojima je osnivač Osječko-baranjska županija od 3.157 upisnih mjesta popunjeno njih 2.704 (86%).  Ukupan broj slobodnih mjesta u našim školama je 453. U četverogodišnjim obrazovnim programima nakon ljetnog roka ostalo 10,56%, u trogodišnjim obrazovnim programima 21,55% slobodnih mjesta dok je jedini petogodišnji obrazovni program „medicinska sestra opće njege/medicinski tehničar opće njege“ kojeg provodi Medicinska škola Osijek je, prema dostupnim podacima, popunjen već u ljetnom roku.

Srednje škole koje su svoje programe popunili u ljetnom roku su Gimnazija Beli Manastir, Elektrotehnička i prometna škola Osijek, II. gimnazija Osijek te III. gimnazija Osijek.

Tablicu strukture upisa u srednje škole možete vidjeti ovdje:

Izvor: Osječko-baranjska županija
Foto: arhiva