Pismo namjere o suradnji Hrvatske zajednice županija i Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji potpisano je u Subotici 15. prosinca, a potpisali su ga predsjednik HZŽ-a, župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić i predsjednica HNV-a Jasna Vojnić. Potpisivanjem pisma namjere formalizirana je suradnja Vijeća sa svim županijama kojim se ističe namjera zajedničkog rada na poboljšanju kvalitete života Hrvata u Vojvodini.

Potpisivanju su nazočili Tomislav Žigmanov, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i ministar u Vladi Republike Srbije te županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić, župan Osječko-baranjske županije Mato Lukić, župan Vukovarsko-srijemske županije Damir Dekanić, župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović te župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar.

Predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji Jasna Vojnić zahvalila je županu Krapinsko-zagorske županije Željku Kolaru na inicijativi za potpisivanjem ovog dokumenta kao zalog za podršku i pomoć hrvatskom narodu u Vojvodini te Osječko-baranjskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji koje su bile oslonac i u najizazovnijim vremenima.

– Mi još zaista ne možemo ni pojmiti što nas to čeka iduće godine kada više nećemo morati prositi za najosnovnije funkcioniranje HNV-a, za projekte kao što su udžbenici, kao što je prijevoz učenika, kao što su izvannastavne aktivnosti, manifestacije, kulturne priredbe. Jednostavno, moći ćemo relaksirano funkcionirati, raditi i povrh svega imati nove ideje i nove projekte – istaknula je Vojnić.

Temelj djelovanja Hrvatske zajednice županija oduvijek je bilo zajedničko istupanje županija u cilju promicanja interesa regionalne samouprave i boljeg života lokalnih zajednica diljem Hrvatske, ali i van njezinih granica, istaknuo je predsjednik Hrvatske zajednice županija Danijel Marušić.

– Povijesna, kulturna, gospodarska i socijalna povezanost stanovništva, ali i istaknuta potreba za promicanjem i razvojem trajnih odnosa u gospodarskom, trgovinskom i institucionalnom području garancija su uravnoteženog i trajnog rasta kojemu svi težimo. Današnji potpisi su simboli ostvarivanja zajedničkih ciljeva i želje da zajedno gledamo u budućnost. Hvala svima koji marljivo rade na očuvanju ovog, prije svega, prijateljstva. Ostajemo međusobna podrška i pomoć kada je ona potrebna – rekao je Marušić.

Župan Osječko-baranjske županije Mato Lukić naglasio je kako se ovim sporazumom dodatno jača suradnja koja se već godinama razvija s Hrvatima u Vojvodini. – Nastavit ćemo poticati njihov rad koji je usmjeren prema afirmaciji Hrvata u Srbiji u svim segmentima društva, sve dok naš narod u susjednoj zemlji ne bude uživao ista prava koja uživaju nacionalne manjine u Hrvatskoj – kazao je Lukić.

Osječko-baranjska županija: Službeno priopćenje za javnost
Foto: Osječko-baranjska županija