“Đakovo je poznato po mnogim tradicijama, ali tradicija jazz muzike i festivala vezanoga uz nju jedna je od najmlađih. Svejedno, ponosni smo istaknuti da je povezanost Đakova i jazza našla svoje mjesto i u osnovnoškolskim udžbenicima gdje je Đakovo opisano i kao grad u kojem se svira jazz. Zbog toga je odgovornost još i veća te je organizacija ovakvog događaja iznimno važna za Đakovo i njegovu okolicu.”, stoji u Facebook najavi 7. međunarodnog đakovačkog neo-bop festivala “Jazz Vez” koji će se održati u subotu 30. svibnja s početkom u 19:30 sati na pozornici u Strossmayerovom parku.

Festival je svoje djelovanje započeo 2012. godine te je kontinuirano djelovao četiri godine. Nakon male pauze, ponovno je otvorio svoja vrata 2019. godine, u doba korona krize nije stao pa se tako i ove 2021. vraća na velika vrata.

Do sada je uvijek imao međunarodni karakter pa su tako na pozornici “JazzVeza” nastupili jazz muzičari iz Sjedinjenih Američkih Država, Japana, Velike Britanije, Francuske, Austrije, Srbije i Bosne i Hercegovine. Naravno, većina je hrvatskih jazz muzičara također nastupila na ovom festivalu pa setako sjećamo i Matije Dedića, Saše Nestorovića, Jurice Vrandečića, Krunoslava Levačića, Adriana Bernobića, Zvonimira Šestaka, Ivara Robana, Davora Križića, Borka Rupene, Branka Sterpina, Miroslava Vujića, Big Banda “Hrvatske liječničke komore” i banda “Heatwave.” Uz to, nije na odmet spomenuti i idejnog začetnika i takozvanoga “spiritusa movensa” cijeloga festivala Antona Glasnovića, rođenog đakovčanina i liječnika koji je svake godine nastojao da festival bude sve bolji i bolji.

Od početka je koncept bio nastup jednog hrvatskog i jednog stranog benda, a suradnju su kasnije na istoj pozornici ostvarili na “jam sessionu” organiziranom u nekom od obližnjih kafića. Uz to, prvih su se godina organizirale i jazz radionice profesionalaca svim zainteresiranim đakovačkim muzičarima i to potpuno besplatno. Od prošle godine festival je ponovno probio granice, ali ovaj puta ne ne samo Hrvatske, već i svjetske jer je nastavljen u još užem idiomu, a to je neo-bop.

Naime, ne postoji na svijetu niti jedan neo-bop festival pa će ovo biti prvi neo-bop festival na svijetu. Razlog za to je što širinom ponude jazz festivali danas nastoje proširiti i publiku koja će ga posjetiti. No koncept “JazzVeza” nikada nije bila širina publike, već čistoća stila i kvaliteta muzike koju publika dobija odlaskom na koncerte, odnosno jednostavno rečeno – kvaliteta. Zbog toga smo odlučili od prošle godine započeti sa isključivim neo-bop estetskim izričajem, koji spada u širi jazz izričaj, ali se u današnje doba od njega razlikuje. Upravo zbog ovoga razloga, publika koja dođe na festival sa sigurnošću zna što će slušati, bez neugodnih iznenađenja.

Sudjeluju:

“Jazz Continuo – Glazba Boška Petrovića” (SLO/HR)

Vid Jamnik (SLO) – vibrafon
Primož Grašič (SLO) – električna gitara
Mario Mavrin (HR) – električni bas

Sastav je oformljen u čast našem najslavnijem jazz muzičaru, vibrafonistu i skladatelju Bošku Petroviću. Ove se godine obilježava 10. obljetnica njegove smrti pa je prilika da u Đakovu čujemo njegovu muziku tim interesantnija i smislenija. Njegov sastav i dalje živi i radi te promovira i njeguje njegovu muziku. Od “starijih” članova njegovog sastava tu su Mario Mavrin iz Zagreba i Primož Grašič iz Kranja. Oni su bili Boškov izbor mnogih godina njegovog djelovanja i jedini su “opunomoćeni” svirati njegovu muziku onako kako ju je on zamislio. No još važnije od toga, u bendu se nalazi i njegov najperspektivniji učenik Vid Jamnik, slovenski vibrafonist koji trenutno živi, školuje se i radi u New Yorku i jako dobro zna što je bila Boškova muzika, kako se ona svira, ali i što je neo-bop stil kao takav.


“Sterptet” (HR)

Branko Sterpin (HR) – truba
Luka Vrbanec (HR) – alt saksofon
Carlos Fagin (HR) – klavir
Nenad Mirt (HR) – kontrabas
Sebastian Stell (HR) – bubnjevi

“Sterptet” je naziv kojega pulski trubač Branko Sterpin koristi za svoje kombo sastave od 2012. godine. Pod tim su se nazivom otada pojavljivale različite postave, a prošle se godine ovaj sastav uobličio u kvintet sastavljen od pulskih jazz glazbenika. Kvintet je ponajviše inspiriran hard bop estetikom i rado svira jazz standarde no ne zazire ni od sviranja originalnih skladbi članova benda Brojne nastupe bilježi uglavnom na području istarskog poluotoka, ali ga se povremeno može vidjeti i čuti na Kvarneru.

Izvor|Foto: 7. međunarodni đakovački neo-bop festival “JazzVez”