U subotu 23. listopada 2021. godine s početkom u 11:00 sati na parkiralištu iza Male crkve održat će se terenska vježba pod nazivom “Sigurnost Đakovo 2021.”

Sudionici: Stožer civilne zaštite grada Đakova, povjerenici civilne zaštite, Vatrogasna zajednica grada Đakova, GD crvenog križa Đakovo, HGSS stanica Osijek.

Pored operativnih snaga Grada, u vježbi sudjeluju i Ravnateljstvo civilne zaštite Područni ured civilne zaštite Osijek i DIP CZ Osijek, MUP PU osječko-baranjska, PP Đakovo, Zavod za hitnu medicinu OBŽ, GD Crvenog križa grada Đakova; HGSS stanica Osijek, DVD Đakovo, ŽC 112 Osijek.

TEMA VJEŽBE

Aktiviranje i usklađeno djelovanje svih sudionika sustava civilne zaštite ustrojenih na području Grada Đakova na provođenju mjera civilne zaštite za stradavanja u ruševinama i požaru kritične infrastrukture. Vježba je simulacija masovne nesreće u samom centru grada.

U stožerno-zapovjednom dijelu vježbe Stožer civilne zaštite na temelju predloženog scenarija proigrava zadane supozicije u okviru svojih nadležnosti i područja odgovornosti u slučaju provođenja mjera civilne zaštite.

CILJ I ZADAĆE VJEŽBE

Osnovni ciljevi vježbe su: provjera osposobljenosti i djelovanja pripadnika operativnih snaga sustava civilne zaštite, provjera opremljenosti, provjera procedura i planova postupanja, provjera aktiviranja i mobilizacije operativnih snaga sustava civilne zaštite, unaprjeđenje zajedničkog koordiniranja i reagiranja slučaj stradavanja u ruševinama i požaru kritične infrastrukture.

SCENARIJ VJEŽBE

U širem centru Đakova začula se snažna eksplozija. Oglasio se iz nepoznate lokacije protupožarni alarm. Dogodila se eksplozija i požar u poslovnoj zgradi u centru grada s teškim posljedicama i masovnim stradavanjem većeg broja ljudi. U zgradi se u tom trenutku nalazilo 20-tak građana i osoblja. Dolazi do krizne situacije, čuje se zapomaganje i dozivanje u pomoć ozlijeđenih osoba. Tako započinje simulacija masovne nesreće i spašavanja iz ruševina i požara. Zaposlenik je nazvao na 112 za pomoć. Prema protokolima, pozvane su žurne službe: MUP, HMP, vatrogasna postrojba. Utvrdili su da je urušen zid i stubište zgrade. Nekoliko osoba je ispod ruševina. Prostor je prepun prašine i dima. Pretražuje se prostor i izvlače ozlijeđeni. Istovremeno se pristupa gašenju požara koji je uočen na višem katu zgrade. Također je potrebno spašavanje 10-tak osoba koji su se zatekli odsječeni te se spašavaju sa krova zgrade pomoću ljestvi i užadi. Hitna služba pružila je pomoć svim ozlijeđenima. Centar 112 o događaju izvješćuje gradonačelnika: prema procjeni zapovjednika intervencije potrebne su dodatne snage za prvu pomoć većem broju osoba. Stoga gradonačelnik izdaje nalog za aktiviranje Stožera civilne zaštite Grada Đakova, te kapaciteta GD crvenog križa Đakova, radi krizne situacije i potrebe zbrinjavanja većeg broja stradalih osoba u masovnoj nesreći. Crveni križ pripremio je lokaciju za zbrinjavanje svih ugroženih osoba koje dovode u šator. Nakon završetka intervencije obavlja se očevid na mjestu nesreće. Glasnogovornik daje priopćenje za medije o događaju, poduzetim radnjama i zbrinutim osobama.

MJESTO IZVOĐENJA VJEŽBE (LOKACIJA)

Dinamika vježbe predviđa aktiviranje redovnih i dodatnih operativnih snaga te operativni razvoj svih sudionika vježbe na lokaciji vježbe:

Izvor|Foto: Grad Đakovo