Od ranih jutarnjih sati u Aljmaš su jučer, 15. kolovoza, počele pristizati tisuće hodočasnika kako bi sudjelovali u proslavi blagdana Velike Gospe u Svetištu Gospe od Utočišta, jednom od najvećih i najznačajnijih marijanskih svetišta u Hrvatskoj. Prema prvim procjenama već u prijepodnevnim satima pristiglo je oko 70.000 vjernika, što je najviše do sada.

– Aljmaška Gospa od Utočišta puno znači svim Slavoncima i svim Hrvatima te ovdje dolaze iz cijele Hrvatske i inozemstva. Tako veliki broj nazočnih hodočasnika danas u Aljmašu predstavlja svojevrstan rekord, ali i šalje određenu poruku – kazao je župan Ivan Anušić nakon svete mise u 10.00 sati koja je tradicionalno središnje misno slavlje na Veliku Gospu, a koju je predvodio đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić. Župan je svima vjernicima poželio blagoslovljen blagdan Velike Gospe.

Velečasni Tomislav Ćurić, od 30. kolovoza prošle godine novi upravitelj Svetišta i župnik Župe Aljmaš, istakao je kako se kao čovjek i svećenik u Aljmašu i Svetištu osjeća zaista lijepo, sretno i prihvaćeno.

– Odmah po dolasku sam osjetio da je riječ o svetom mjestu, što su posvjedočili svi koji dolaze u ovo svetište, a znamo da je to jedno od najvećih i najposjećenijih u Hrvatskoj. Ljudi imaju poseban osjećaj za Svetište i zbog toga što je silno stradalo u Domovinskom ratu, kao i što se dogodilo nešto čudesno. Naime, nakon što je 1991. godine srušena crkva „preživio“ je kip Gospe od Utočišta što je velika milost, nada i dar nama hodočasnicima, svećenicima i vjernicima. To tumačimo kao Božje djelo i da je Gospa željela ostati u Svetištu kako bi se kao brižna majka i zaštitnica brinula za svoje štovatelje – poručio je župnik te dodao da Svetište godišnje posjeti od 150.000 do 180.000 hodočasnika. Dakako, s vjernicima je u Aljmašu i danas bio Ante Markić, bivši župnik koji je 49 godina vodio Aljmaško svetište. Iako je formalno u mirovini, na poziv novog župnika ostao je u Aljmašu na raspolaganju i pomoć župniku i vjernicima.

Osječko-baranjska županija: Službeno priopćenje za javnost
Foto: Osječko-baranjska županija