„U ovom trenutku kada priroda miruje, razmišljamo o godini koja je pred nama. Ovdje smo da zahvalimo Bogu za proteklu godinu, pogledamo naprijed i zamolimo njegovu asistenciju, njegov blagoslov u godini koja je pred nama. Zazivamo blagoslov na ove vinograde i sve vinograde ovoga kraja i molimo Boga stvoritelja da budemo njegovi suradnici“, rekao je nadbiskup đakovačko-osječki Đuro Hranić, predvodeći na blagdan Sv. Vinka, 22. siječnja 2021. obred blagoslova nadbiskupijskih vinograda u Trnavi.

Uz nadbiskupa u miru Marina Srakića, pomoćnog biskupa Ivana Ćurića, ekonoma Nadbiskupije i ravnatelja tvrtke Misna vina Nedjeljka Čuturu, kod sjenice u vinogradima blagoslovu je nazočilo dvadesetak svećenika, načelnica Općine Trnava Irena Mikić, gradonačelnik grada Đakova Marin Mandarić te još nekolicina predstavnika političkog, gospodarskog i kulturnog života, mještana Trnave, djelatnici nadbiskupijskog gospodarstva te drugi gosti.

„Mi smo svjesni međuovisnosti ljudi i prirode. I sam čovjek dio je stvorenoga svijeta, ovisan o tom svijetu. Bog nam je dao vinograde, polja, šume da njima odgovorno upravljamo, njima se služimo i osiguramo si sredstva za život, ali nikako si ne smijemo dopustiti da se ponašamo kao autonomni gospodari svega toga nego uvijek sa sviješću da smo i sami stvorenja, suradnici Boga stvoritelja, da je cijela stvorena stvarnost antropocentrična, ali da je čovjek sa stvorenom stvarnošću teocentričan, usmjeren prema Bogu“, rekao je nadbiskup kod blagoslova.

Nadalje je istaknuo kako je potrebno Boga staviti na prvo mjesto, da vodimo računa i o drugima, da poštujemo stvoreni svijet, ne oduzimamo mu njegovo dostojanstvo, ne svodimo ga na puku robu kojom trgujemo, da ne gledamo samo na vlastiti profit i sebične interese, nego budemo svjesni da sva stvorenja, pa i ono što zovemo privatnim vlasništvom, ima društvenu dimenziju i da smo pozvani time tako upravljati da to bude na korist i nama i drugima, da stvaramo društvo koje je solidarno, u kojem ima osjećaja jednih za druge, ljubavi jednih za druge. „To smo na osobit način kroz proteklu i ovu godinu osjećali na različite načine – kako jedni druge trebamo, kako smo jedni o drugima ovisni, jedni bez drugih ne možemo. Toga se danas na osobit način podsjećamo i čitavu svoju sadašnjost i budućnost stavljamo u Božje ruke“, zaključio je nadbiskup Hranić.

Već po tradiciji, nakon blagoslova trsova i loze u postrojenjima nadbiskupijskog vinskog podruma nadbiskup je blagoslovio mlado vino koje su nazočni imali prilike kušati. Ovom prigodom nadbiskup je iskrenu zahvalu za sav trud uputio svim djelatnicima tvrtke Misna vina, na čelu s ravnateljem Čuturom, izražavajući poštovanje prema njihovom radu te zazivajući blagoslov na sva njihova nastojanja. Riječi zahvale svim djelatnicima tvrtke te pozdrav svim nazočnima uputio je i ravnatelj Čutura. 

Izvor: Đakovačko-osječka nadbiskupija/Anica Banović

Foto: Grad Đakovo