Povodom Međunarodnog dana tolerancije koji se održao prošli tjedan, točnije u četvrtak 16. studenog, u Udruzi za psiho-socijalne potrebe započeli su volontersku akciju „ToleranTi&Ja“.

Cilj akcije bio je poticanje na javni dijalog, te smanjenje stigmatizacije starijih i nemoćnih osoba, te osoba s invaliditetom. Također, putem akcije volonteri će pomoći jednoj obitelji u lokalnoj zajednici kojoj je potrebna pomoć u uređenju doma.

Prvi dan volonterske akcije održano je predavanje o socijalnoj isključenosti i toleranciji.

Nakon toga, korisnici su posjetili udrugu “Neven” u Đakovu.

Udruga “Neven” pruža potporu i pomoć djeci s posebnim potrebama, informiranju njihovih članova obitelji o pravima i mogućnostima zbrunjavanja, kao i pomoći obiteljima u ostvarivanju preventive, rehabilitacije i zaštite djece s invaliditetom.

S korisnicima udruge slagali su origami, pjevali i družili se.

Na kraju volonterske akcije u prostorijama udruge „Amadea“ održana je radionica.

Za provedbu radionice pripremljeno je klupko vune i papirići s porukama podrške, zahvalnosti i zajedništva, te poštivanja različitosti. Svatko je odabrao jedan papirić s kojeg je poruku glasno pročitao osobi kojoj je poruku htio namijeniti, te u tom smjeru bacio klupko. Svatko tko je pročitao poruku i proslijedio klupko zadržao je kod sebe vune, pa je ona tako tvorila mrežu koja se do kraja provedbe isplela između njih.

Pri kraju provedbe nekoliko sudionika pustilo je svoje niti vune koje su držali, pa se cijela mreža poremetila i oslabila. Poruka je bila da se svi moramo držati zajedno bez obzira koliko različiti bili, te poštivati različitost i tuđe perspektive iako ponekad ne dijelimo isto mišljenje s drugima.

Izvor|Foto: Udruga za psiho-socijalne potrebe “Amadea”