Danas je u dvorištu Udruge za psiho – socijalne potrebe „Amadea“ održano predstavljanje terapijskog spiralnog vrta.

Predstavljanje vrta bilo je otvoreno za svu zainteresiranu javnost, a sudjelovali su stručni suradnici prof. Nada Paradžikovič i prof. prim. dr. sc. Silva Butković Soldo, dr. med.

Na početku je sve okupljene pozdravila voditeljica Udruge za psiho – socijalne potrebe „Amadea“, sestra Natalija, koja je izrazila zadovoljstvom ovim vrtom, nazvavši ga odličnim radno-okupacijskim programom za njihove korisnike, koji ondje mogu provoditi sate u zajedničkom radu.

O samim terapeutskim učincima ovakvih vrtova govorila je prof. prim. dr. sc. Silva Butković Soldo, dr. med., koja je naglasila kako je ovakav oblik terapije odličan kod svih pacijenata s neurološkim ozljedama i smetnjama, bez obzira na njihovu dob.

Profesorica Nada Paradžiković rekla je nešto o samim spiralnim vrtovima, o njihovoj povijesti, a zatim nešto i o ovome u udruzi „Amadea“, u kojemu raste kombinacija ljekovitog i začinskog bilja. O samoj koristi ovakvog vrta za korisnike najbolje svjedoči pitanje koje je postavila: „Tko se može ljutiti na biljku?“.

Okupljenima se obratila i ravnateljica Osnovne škole “Silvije Strahimir Kranjčević” iz Levanjske Varoši Nataša Šego, rekavši kako i škola posjeduje vlastite vrtove te se raduje budućoj razmjeni iskustava.

Koliko vrt, kao i cijela „Amadea“, znače korisnicima najbolje pokazuje izjava korisnice koja je ovo mjesto nazvala lijekom za srce i dušu.

Izrada terapijskog vrta dio je projekta „Terapijsko okruženje u zajednici“ kojeg provodi Udruga za psiho-socijalne potrebe „Amadea“. Jedan od ciljeva projekta je kroz aktivnosti terapijskog vrta uključiti starije i osamljene osobe te osobe s demencijom i mentalnim teškoćama u lokalnu zajednicu te spriječiti njihovu socijalnu isključenost.

Projekt sufinancira Osječko – baranjska županija.

Igor Kretonić
Foto: Moje Đakovo