Vojni je poligon Gašinci jedna u nizu lokacija diljem domovine, na kojima se provodi sveobuhvatna vojna, intergranska vježba svih postrojbi Hrvatske vojske “Velebit 18 – združena snaga”, glavni obučni događaj HV-a u 2018. godini u neprekidnome trajanju od 72 sata.

U Gašincima će danas od 10 do 12 sati biti prikazano djelovanje obrane s prelaskom u napadna djelovanja provedbom izvidničkih operacija i savladavanje minsko-eksplozivnih zapreka uz provedbu bojevih gađanja svim sredstvima kroz međuprostore i preko vlastitih snaga. Za ove je potrebe angažirano više desetaka tenkova i oklopnih vozila, a planirana su gađanja iz borbenih vozila pješaštva, borbenih oklopnih vozila Patria, minobacača, protuoklopnog i osobnog naoružanja, izvijestio je MORH.

Nositelj je ovog dijela vježbe Prva mehanizirana bojna Sokolovi Gardijske mehanizirane brigade, ojačana mehaniziranom satnijom iz sastava Prve mehanizirane bojne Tigrovi, snagama Središnjice za obavještajno djelovanje i Bojne NBKO.

U vježbi “Velebit 18 – združena snaga” sudjeluje oko 5.500 pripadnika Hrvatske vojske, kao i dio pričuvnog sastava, uz korištenje borbene i neborbene tehnike te naoružanja i opreme iz svih postrojbi Oružanih snaga RH.

Danijel Geošić