Jučer, 14. ožujka, s početkom u 18:00 sati u Galeriji Vladimira Horvata otvorena je izložba fotografija “Pogled iz ravnice” koju je postavio Foto-kino klub Đakovo.

Postav izložbe čini 40 fotografija od 18 autora kluba, koji je prošle godine (1951. – 2021.) obilježio 70 godina svoga rada! Izložba će biti otvorena do 24. ožujka 2022. godine.

O Foto-kino klubu Đakovo

22. kolovoza 1951. godina grupa ljubitelja fotografije odlučila je sazvati Osnivačku skupštinu KLUBA FOTO I KINO AMATERA U ÐAKOVU o čemu svjedoči dopis upućen Savezu foto i kino amatera Narodne republike Hrvatske u Zagrebu. Od tada klub djeluje na području promoviranja foto i kino amaterizma. Prvih godina od osnutka rad kluba isključivo je baziran na foto-amaterizmu. Tek krajem 1950-ih godina, korištenjem kamere u privatnom vlasništvu člana Ivana Germovšeka uz foto, razvija se i filmski amaterizam.

Već u prvoj godini osnivanja Klub priređuje prvu izložbu fotografija. Članovi Kluba aktivno sudjeluju na foto-natječajima na području tadašnje Jugoslavije i u inozemstvu. Povjerenje đakovačkom Foto klubu ukazao je i Foto savez Hrvatske povjerivši mu 29. 11. 1969. organizaciju VII.  Republičke  izložbe fotografija i dijapozitiva u boji. Fotografije tadašnjih članova Kluba uvrštene su 1983. godine u monografiju “Fotografska zbirka Hrvatske”.

Prvi filmski uradci članova Kluba snimljeni su kamerom u privatnom vlasništvu člana Ivana Germovšeka.Početkom 1960-ih godina Klub od svojih sredstava kupuje Super 8 filmsku kameru. Nedugo potom nabavljene su i 16mm kamere. Članovi Kluba snimili su 1968. godine prve Đakovačke vezove. Nabavkom filmskih kamera aktivnost članova kluba razvija se u nekoliko pravaca; snimaju se filmovi svih formata za festivale i smotre i 16 mm filmovi za “Filmsku kroniku Ðakovštine” i dopisništvo Televizije Zagreb. Suradnja s Televizijom Zagreb trajala je od 1968. do 1989. godine. U tom periodu televizija je objavila 338 priloga Kluba snimljenih u Ðakovu i Ðakovštini.

Od 1971. do 1979.godine, jednom mjesečnom prije kino projekcije prikazivana je “Filmska kronika Ðakovštine”. Time je nastala vrlo vrijedna arhivska građa koja je i danas u posjedu Kluba. Snimanjem manifestacije “Đakovački vezovi” rađa se ideja o organiziranju filmskog festival na temu folklore. Prvi festival pod nazivom “FFF” ili “3F” održan je 1976. godine. U suradnju s udrugom “Đakovački rezovi” ideja o festivalu o folklore pretočena je u 2010. godine u međunarodni etno-film festival “Srce Slavonije”.

Članovi kluba i danas aktivno djeluju na području promoviranja foto i filmskog stvaralaštva. Suradnjom sa školama, ustanovama i udrugama u Đakovu organiziraju se tečajevi, izložbe fotografija te prikazivanje arhivske filmske građe, a članovi Kluba sudjeluju na natječajima u Hrvatskoj i izvan nje.

Izvor|Foto: Foto-kino klub Đakovo