Prema Planu cijepljenja, danas je na području Osječko-baranjske županije započela druga faza cijepljenja protiv COVID-19. Cijepljene su prve prijavljene osobe, starije od 65 godina i osobe s kroničnim bolestima.

Na cijepljenje se odlučila i umirovljenica Gordana Žderić kojoj je želja zaštititi sebe i druge, ali i pridonijeti povećanju postotka procijepljenosti u Hrvatskoj.

– Imam kćer koja živi u inozemstvu i unuka kojeg viđam isključivo na otvorenom i voljela bih da se to što prije promjeni, a na ovaj način smo korak bliže tome. Savjetovala sam se i s kćerkom koja je zdravstveni djelatnik i odlučila sam se cijepiti s AstraZenecinim cjepivom – kaže Žderić.

Doc. dr. sc. Mario Ćurković, liječnik obiteljske medicine u Domu zdravlja opisao je iskustva svojih pacijenata, ali i svoje osobno, kad je u pitanju cijepljenje.

– Cjepivo kojim sam cijepio svoje pacijente i koje nam je sada na raspolaganju je Astrazenecino, a na popisu imam 202 pacijenta koji su pristali na cijepljenje. Bilo je nepovjerenja zbog kolanja različitih informacija o neučinkovitosti tog cjepiva za osobe starije od 65 godina, međutim ono je odobreno od Europske medicinske agencija. I na upit pacijentice o tome bih li ga dao nekom svome, odgovorio sam da bih, bez problema – istaknuo je Ćurković i dodao da upis pacijenata koji se žele cijepiti traje i dalje. Inače, interes pacijenata za cijepljenje konstantno raste, osobito među starijom populacijom i kroničnim bolesnicima.

Procijepljenost je relativno visoka i među liječnicima, kaže ravnatelj Doma zdravlja, Mato Lukić, s obzirom da je cijepljeno nešto više od 50 posto zdravstvenih djelatnika primarne zdravstvene zaštite na području županije.

– Interes je sve veći, a ostalo nam je oko 150 doza za zdravstvene djelatnike s područja Đakovštine i korisnike Doma za starije i nemoćne u Đakovu. Što se tiče zdravstvenih punktova, mi smo danas preuzeli 1100 doza Astrazenecinog cjepiva i u devet ordinacija na području županije krećemo s cijepljenjem. Kad nam dođu nove doze, nadamo se da ćemo u sljedećim tjednima uspjeti pokriti veći dio županije – istaknuo je Lukić.

Voditelj Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, dr. sc. Tomislav Dijanić objašnjava kako se paralelno s početkom druge faze cijepljenja još provodi cijepljenje u prvoj fazi, a planira se već i treća faza.

– U tu će svrhu pomoći punktovi diljem županije kojih ima 26 i u kojima će raditi 60 timova za cijepljenje. Početak treće faze ovisi o distribuciji cjepiva – istaknuo je Dijanić.

Na području Osječko-baranjske županije timovi cjepitelja bit će raspoređeni na sljedećim lokacijama:

Dvorana Gradski vrt

Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije

Dom zdravlja

Dom zdravlja Jug 2

Dom zdravlja Donji grad

Dom zdravlja Retfala

Dom zdravlja Višnjevac

Dom zdravlja Osijek, Ambulanta Čepin

Dom Zdravlja Osijek, Ambulanta Antunovac

Dom Zdravlja Osijek, Ambulanta Dalj

Dom zdravlja Beli Manastir Ambulanta Darda

Dom zdravlja Beli Manastir Ambulanta Kneževi Vinogradi

Dom zdravlja Beli Manastir

Dom zdravlja Valpovo

Dom zdravlja Belišče

Dom zdravlja Donji Miholjac

Dom zdravlja Donji Miholjac, Ambulanta Podravska Moslavina

Dom zdravlja Donji Miholjac, Ambulanta Magadenovac

Dom zdravlja Valpovo, Ambulanta Bizovac

Dom zdravlja Našice

Dom zdravlja Našice Ambulanta Đurđenovac

Dom zdravlja Đakovo

Dom zdravlja Đakovo, Ambulanta Levanjska Varoš

Dom zdravlja Đakovo, Ambulanta Trnava

Dom zdravlja Đakovo, Ambulanta Semeljci

Dom zdravlja Đakovo, Ambulanta Gorjani

Osječko-baranjska županija: Službeno priopćenje za javnost