Na završnoj, odnosno dodatnoj mobilnosti u sklopu projekta Entrepreneurial Young Citizens of Modern Europe u Budimpešti od 4. do 7. srpnja 2021., učenici i nastavnici iz Hrvatske i Mađarske nastavili su provoditi dodatne aktivnosti projekta, čija je tema integracija osoba s posebnim potrebama u oblike društvenog poduzetništva.

Susret u Budimpešti fokusirao se na osmišljavanju promjena koje možemo napraviti kako bi osobama sa smanjenim mogućnostima pružili jednaku priliku za uključivanje u svakodnevni rad i život.

Osim ovih tema, učenici su sudjelovali i u drugim radionicama istražujući teme rasizma, prava žena, imigranata, prava životinja, online bullyinga.

Ekonomsku školu Braća Radić predstavljali su učenici Sara Buljan, Tena Žulj, Marija Fogadić, Lorena Dedić i Patrik Mandarić u pratnji profesorica Snježane Marić i Vesne Šimić.

Tijekom prethodne mobilnosti, također u Budimpešti u listopadu 2019., najavljeno je otvaranje kafića/restorana Never give up kojega učenici i profesori Ekonomske škole i posjetili. Zaposlenici na puno radno vrijeme su isključivo osobe sa nekom od poteškoća i smanjenih mogućnosti. Objasnili su nam kako je došlo uopće do osnutka i kako teče radni dan, te kako je ipak moguća inkluzija osoba s poteškoćama u bilo koji aspekt života. Program su nastavili u školi s radionicama socijalnog poduzetništva, razvijanjem digitalnih vještina, oblika uključenosti osoba s poteškoćama i raznih oblika diskriminacije.

„Sensory garden“ je  zabavni park prilagođen slijepim i slabovidnim osobama svih uzrasta koji su imali priliku posjetiti drugi dan mobilnosti. Kroz vrt su ih proveli štićenici udruge slijepih i slabovidnih osoba, ispričavši kako se razvila i realizirala ova hvale vrijedna ideja, koja im je omogućila da se bave sportom i rekreacijom te da aktivno koriste svoje slobodno vrijeme. Zajedno sa svojim domaćinima okušali su se u stolnom tenisu, kuglanju i opuštanju na ljuljačkama s povezima na očima i tako bar na trenutak doživjeli iskustvo osoba s oštećenjem vida.

Nakon toga vratili su se u školu, razmijenili dojmove o posjetu vrtu, te poslušali prezentacije koje su sudionici u mobilnosti pripremili prije susreta, a koje će kasnije podijeliti s ostalim učenicima u svojim školama, kako bi i po završetku projektnih aktivnosti nastavili senzibilizirati zajednicu u kojoj živimo i radimo o potrebi inkluzije u svim aspektima društvenih aktivnosti.

Idući dan proveli su u ugodnom društvu psa Pixela i njegove trenerice iz Centra za obuku pasa za slijepe i slabovidne. Učenici su s povezom na očima imali prilike iz prve ruke iskusiti kako je to prepustiti se vođenju psa kroz školu svladavajući razne prepreke koje slijepe i slabovidne osobe imaju u svakodnevnom životu.

Na +40C uslijedio je  obilazak znamenitosti ovog ogromnog grada, City quiz i podjela certifikata o provedenim aktivnostima.

Budući da autobusna linija do Đakova ne prometuje svakodnevno, bili su „prisiljeni“ provesti u Budimpešti i sljedeći dan pa su se stigli i osvježiti na prekrasnim otvorenim bazenima PALATINUS u Budimpešti.

Izvor|Foto: Ekonomska škola “Braća Radić”