Prvog petka u veljači obilježava se Dan žena oboljelih od moždanog i srčanog udara. Projekt pod nazivom “Žene u crvenom” pokrenula je Osječko-baranjska županija s ciljem poticanja žena na brigu o vlastitom zdravlju i vođenju zdravog načina života, kao i na prepoznavanje čimbenika bolesti i liječenja istih.

Projektu “Žene u crvenom” priključili su se maturanti đakovačke Gimnazije A. G. Matoša iz 4.c razreda te su u školu svi došli u crvenom.

Iz istog razloga crveno su obukli učenici i učitelji Osnovne škole Josipa Antuna Ćolnića. Osim što su nosili crveno, neki učenici izrađivali su i crvena srceta.

“Važno je naglasiti da samo 15 %  žena nakon moždanoga udara dođe u bolnicu, a odgođenim dolaskom ili nedolaskom gube se šanse za oporavak. I ta je brojka sada već tri puta veća nego što je to bilo prije tri godine, ali još uvijek nije dovoljna i trebamo svi skupa podizati svijest o ovome problemu kako bismo pomogli očuvanju zdravlja ženama u svojoj okolini.”, stoji u opisu na web stranici Ćolnićeve škole.

Igor Kretonić

Foto: Gimnazija A. G. Matoša/Osnovna škola Josipa Antuna Ćolnića