Početkom ovoga tjedna održano je državno natjecanje u kategoriji Razvoj softvera online konferencijom preko servisa Zoom na kojemu su učenici OŠ Budrovci, Gabrijel Florijan, Mislav Sabolski i Jakov Gjalić pod mentorstvom profesora Vladimira Bičanića zauzeli prvo mjesto.

Natjecanje je još ranije trebalo biti održano u Primoštenu, no zbog novonastale situacije održano je preko servisa Zoom. Učenici su imali 10 minuta za izlaganje a zatim su morali braniti svoj rad pred stručnim povjerenstvom od 4 člana te svih ostalih natjecatelja.

Nakon što je svih 9 timova odradilo svoja izlaganja, povjerenstvo se povuklo i donijelo odluku kako su budrovački učenici postali državni prvaci.

Projekt koji je Budrovčanima donio prvo mjesto je igra Run 4 life.

Tema igre je svemir i težnja astronauta ka povratku na svoj planet Zemlju. Glavni protagonist doživi kvar na letjelici i prisiljen je “nasukati” se na planet Elprup. Za vrijeme te vožnje u igri je dodan novi način igre, tkz. “Rocket mode” u kojem korisnik upravlja letjelicom, odnosno raketom. Nakon što se sruši na planet, korisnik upravlja malim astronautom gdje igra djelomično podsjeća na Super Maria. Astronaut mora neprestano paziti na razinu kisika u svojim spremnicima, iza svakog kuta vrebaju mu svemirske nemani a glavni prioritet mu je skupljanje “gear-ova”, dijelova s kojima će popraviti svoju raketu i nastaviti krstarenje prema Zemlji.

Sve je krenulo još 2019. godine od ideje i skica da bi dovelo do gotove igre i prvog mjesta na državnoj razini, zaista za svaku pohvalu.

Igor Kretonić

Foto: OŠ Budrovci