Udruga ARLA i Gradska knjižnica i čitaonica Đakovo donose vam zanimljiv program na kraju svibnja (28. svibnja). Ugostit će predstavnika udruge Afro Badinya, Sama Busharu, koji dolazi iz Sudana. Mjesto radnje je Mali park, a ovaj besplatni program održat će se od 17:00 do 22:00 sati.

Sam će održati radionicu izrade afričkih maski, puštati afričku glazbu te držati radionicu sviranja djembi.

Osim toga pripremljeno je još zanimljivog programa – Mefa iz Valpova također nam puštati glazbu, gledat će se dokumentarac o Africi, a uz Sama će se skuhati i tradicionalni afrički obrok. 

Afro Badinya („afrička obitelj“) udruga je otvorena svim dobnim i društvenim skupinama. Ova mlada, rastuća udruga kroz kreativne glazbene (afrički ples i pjesma), scenske, likovne i druge projekte promovira bogato afričko kulturno naslijeđe s naglaskom na multikulturalnost.

Više o udruzi pročitajte na njihovom webu:https://africkiples.wixsite.com/…/samanski-bubanj-seruba

Sam Bushara profesionalno se bavi afričkom glazbom i kiparstvom. Autor je i voditelj projekta „Moć bubnjeva“, poučava sviranje afričkih bubnjeva s naznakom glazbene terapije. Organizira i vodi radionice sviranja bubnjeva za mlade, odrasle te osobe s posebnim potrebama i s invaliditetom. Sam je suradnik Etnografskog muzeja, Centra mladih Ribnjak te O. Š. Goljak. Surađuje i s brojnim drugim školama, vrtićima te humanitarnim udrugama i organizacijama.

S obzirom da se 25. svibnja obilježava Međunarodni dan Afrike, iz ARLE i Gradske knjižnice odlučili su baš u tom tjednu predstaviti Đakovu afričku kulturu, ponuditi svima zainteresiranima priliku da nauče sa Samom izraditi afričku masku ili svirati djembe. Ako niste zainteresirani za sudjelovanje u radionicama, možete samo uživati u gledanju dokumentarca o Africi, slušati afričku glazbu i kušati okuse afričke kuhinje. Na dan kad se obilježava neovisnost, zajedništvo, solidarnost i suradnja afričkih zemalja, ARLA i Gradska knjižnica organizacijom ovog događaja doprinijet će međunarodnoj suradnji i kulturnoj razmjeni.

Prijave za sudjelovanje na radionici izrade afričkih maski i/ili sviranja djembi pošaljite najkasnije do 26. 5. na:[email protected]

Igor Kretonić
IZVOR|Foto: ARLA udruga za promicanje urbane kulture