ARLA udruga za promicanje urbane kulture objavila je na svojoj Facebook stranici kako su ove godine prvi puta ostvarili pravo na financiranje projekata preko Ministarstva kulture.

Prijavili su dva projekta, a oba će biti realizirana tijekom ove godine.

Prvi projekt pisan je na tragu proglašenja 2021. godine “godinom čitanja” i nosi naziv “Ideš na promociju?”.

U sklopu njega u Đakovu će gostovati Lidija Deduš, Radmila Petrović, Ognjenka Lakićević, Marko Tomaš, Staša Aras, Želimir Periš, Tanja Stupar-Trifunović, Sanja Baković i drugi.

“Neka od imena koja nam se ove godine (i početkom naredne) smiješe su; Lidija Deduš, Radmila Petrović, Ognjenka Lakićević, Marko Tomaš, Staša Aras, Želimir Periš, Tanja Stupar-Trifunović, Sanja Baković… S njima u grad stižu; (anti)roman koji predstavlja metaforu o raspadu suvremenog društva i suvremenog čovjeka, potom postmodernistički roman, amalgam eklektičnih stilskih rješenja, uz njih putopisna zbirku naelektriziranih pjesama o svim vrstama kretanja, zatim jedno vremensko, geografsko i simbolično putovanje, puno surovosti i nježnosti, potom stižu ritmične, kompaktne razglednice iz prašnjave republike, neko će nas provesti kroz požar, a netko naučiti nešto o želji da u miru s nekim rastavi traktor svoga oca.”, stoji u najavi prvog projekta.

Drugi projekt financiran od strane Ministarstva kulture zove se ARLATON 21, a u sklopu njega održat će se niz zanimljivih aktivnosti kao što su oslikavanje gradskih prostora, radionice i drugo.

Ostaje samo nada da će ova godina biti “normalnija” od prethodne te da će udruga ARLA uspjeti provesti ova dva projekta, ali i sve ostale zamišljene projekte.

Igor Kretonić