Aktualnim satom započela je sinoćnja 26. sjednica Gradskog vijeća Grada Đakova.

Aktualni sat započeo je vijećnik Marin Hrastović koji je zamolio gradonačelnika da izvijesti javnost o pokretanju javne nabave za izgradnju kružnih tokova na Đakovačkoj obilaznici kod Selaca i Satnice, ali i da kaže nešto više o ostalim radovima u suradnji s Hrvatskim cestama.

Vijećnica Ankica Mandić upitala je što je s limenim kućicama iza Male crkve te hoće li se tamo počupati panjevi i posaditi novo drveće. Dodala je kako nije nimalo u redu “cunamijski” zaposliti toliku količinu ljudi u Gradskoj upravi te je dodala kako je gradonačelnik kadar zapošljavati i u Državnoj ergeli. Gradonačelnik je odgovorio kako limene kućice nisu na javnoj površini, panjevi će se sigurno počupati te će se posaditi zelenilo, a nije toliko moćan da može zapošljavati u Ergeli.

O problematici stanara u ulici Augusta Cesarca pitao je vijećnik Danko Kočiš, a vijećnica Ljiljana Pološki Jurjević pitala je što Grad planira poduzeti u vezi fasade koja opada s pročelja kuće Reichsmann.

Vijećnica Monika Pančić Simić pitala je hoće li grad osloboditi dijela plaćanja Gradskog vrtića, one roditelje čija djeca neko vrijeme nisu koristila vrtić zbog zaraze djelatnice, napomenuvši kako je to praksa kod nekih Gradova u Hrvatskoj. Gradonačelnik je odgovorio kako se ne umanjuje cijena vrtića ni kad su djeca inače bolesna, a problem je i proračun.

O vrtićkoj problematici nastavio je i vijećnik Ivan Bassi koji je upitao što je s vjerskim odgojem u vrtiću, obilježavanjem vjerskih blagdana, vjerskim simbolima i molitvom u vrtiću. Na pitanje mu je odgovorila Ambra Kordić, ravnateljica Dječjeg vrtića Đakovo rekavši kako je 7 djelatnika na edukaciji pri Teološko-bogoslovnom fakultetu te će postati odgojitelji u vjeri. Dodala je kako je još potrebno dobiti suglasnost Ministarstva kako bi se mogao u vrtiću provoditi vjerski program.

Vijećnik Robert Majstorović postavio je u ime vijećnice Natalije Bošnjaković postavio pitanje o Ulici Ivice Račana te se osvrnuo na nedostatak prostora za Gradski knjižnicu i čitaonicu Đakovo, a vijećnik Tihomir Klemen zamolio je gradonačelnika da predstavi novu fazu projekta Zaželi.

Mimoza je uvijek aktualna tema u gradu

Pitanje o početku javnih radova i raspelu na groblju u Ivanovcima postavio je vijećnik Ivan Drobina. Gradonačelnik mu je rekao kako se o javnim radovima još ne zna ništa, a direktor Univerzala Stjepan Ripić odgovorio mu je kako će raspelo biti napravljeno u najskorije vrijeme.

Problematike Mimoze dotaknuo se vijećnik Goran Soldo te pitao predstavlja li ona tempiranu bombu za Grad ako se u roku od pet godine ne privede svrsi. Gradonačelnik je rekao kako je odgovor isti kao i na svakom Vijeću.

Dogradonačelnik Antun Galić izrazio je želju da se u sljedećem sazivu Gradskog vijeća održi neka elementarna obuka kako se s govornice ne bi “sipale gluposti” te kako si vijećnici i vijećnici ne bi smjeli dopustiti sebi neke elementarne nepoznanice.

Vijećnik Mile Kaselj, koji je odmrznuo svoj mandat zatražio je objašnjenje plaćanja penalizacije Đakovačkog vodovoda, koja se već neko vrijeme povlači po medijima te je dodao kako je način na koji komunicira dogradonačelnik Galić neprimjeren. Na pitanje o penalizaciji odgovorio mu je direktor Đakovačkog vodovoda koji je rekao kako do penalizacije neće doći.

Za kraj aktualnog sata riječ je uzeo vijećnik Domagoj Perlić koji je upitao gradonačelnika zna li otprilike koliko se povuklo novca iz Europske unije, naglasivši pri tome da je prošla vlast povukla nula kuna.

Ugostitelji oslobođeni plaćanja naknade za korištenje javnih površina do 30. rujna

Nakon aktualnog sata pristupilo se dnevnom redu te su, uz više ili manje rasprave, izglasane sljedeće odluke:

  • Statutarne odluke o izmjenama i dopunama Statuta Grada Đakova
  • Izmjena i dopuna poslovnika o radu Gradskog vijeća
  • Odluke o naknadama vijećnika i članova radnih tijela
  • Produženo je razdoblje oslobađanja plaćanja naknade za korištenje površina javne namjene kao i poreza na korištenje javnih površina do 30. rujna 2021
  • Usvojen je Program poticanja razvoja gospodarstva Grada Đakova za razdoblje 2021. – 2023. godine
  • Usvojen je Program dodjele potpora u poljoprivredi i ruralnom razvoju na području Grada Đakova za razdoblje 2021. – 2023. godine
  • Usvojen je rebalans proračuna Grada Đakova
  • Gradsko vijeće je usvojilo prijedlog da Grad Đakovo financira obnovu srednjoškolskog igrališta gdje će se obnoviti betonska podloga igrališta te ugraditi sprave za vježbanje na otvorenom

Igor Kretonić