Dana 15. rujna 2019. godine Đakovo su posjetili ukrajinski novinari Gorobets Iryna, Yurchuk Svitlana, Serhii Komisarov, Valeryia Ausianik, Lesia Sikalova, Olena Salysta. Posjet novinara održao se posredstvom Hrvatske turističke zajednice u suradnji s TZ Osječko-baranjske županije i TZG Đakova.

Gorobets Iryna je predsjednica izdavačke kuće „International Tourism Magazine“ čiji je fokus na turističkim destinacijama. Tiska se u 20.000 primjeraka na području Ukrajine. Idući, odnosno 6. broj časopisa bit će izdan u razdoblju od 1. prosinca do 31. siječnja. Posljednje izdanje moguće je pogledati i putem interneta https://issuu.com/spa.mt/docs/mt_4-19-disk .

Yurchuk Svitlana glavna je urednica časopisa Traveler (Puteshestvennik). Časopis Traveler izlazi od 2003. godine, izdaje se svaka tri mjeseca i orijentiran je na putovanja i medicinski turizam.. Časopis je zastupljen godišnje na međunarodnoj izložbi UITT (Ukraine International Travel & Tourism Exhibition), sajmu Uitm (Ukraine International Travel Market), na sajmovima vezanim uz zdravstveni turizam, te ostalim tematskim konferencijama. Iduća izdanja se očekuju 27. ožujka 2020. godine i 10. srpnja 2020.godine.

Serhii Komisarov je zamjenik glavnog urednika ukrajinske novinske agencije Ukrpress-Info. Agencija Ukrpress – Info za rujan i listopad 2019. godine će, online putem, objaviti članak, fotoreportaže i video programe o Hrvatskoj, njezinim tradicijama, kulturi i suvremenom životu. Publikacija je orijentirana na tradiciju i običaje hrvatskog naroda, tradicionalne zanate i autohtonu kuhinju. Procjenjuje se da imaju vise od 3 milijuna čitatelja.

Valeryia Ausianik glavni je urednik online magazina Turprofi (Turprofi.com.ua). Članci su bazirani na poslovnim putovanjima i turizmu. Turprofi online magazin ima preko 10.000 pratitelja na društvenoj mreži Facebook, većinom su to putničke agencije.

Lesia Sikalova je glavna urednica za Europu vodiča The Best Hotels Guide/Europe. Fokus vodiča je na najboljim destinacijama, hotelima i odmaralištima u Europi. Broj čitatelja vodiča je u prosjeku 30.000. vodič izlazi u 8 izdanja godišnje.

Olena Salysta vlasnica je i glavna urednica časopisa Diplomat. Područje distribucije časopisa Diplomat su veleposlanstva, gospodarstvenici, gospodarske komore, poslovni lideri itd. Časopis je orijentiran na putničke eseje.

Ukrajinski novinari su svoj posjet Đakovu započeli odlaskom na Ivandvor, gdje su imali priliku vidjeti i doživjeti galop konja na ispašu. Nakon uživanja na Ivandvoru, uz predivan krajolik, uputili su se u razgledavanje katedrale sv. Petra i kripte, a potom i na Državnu ergelu Đakovo – Pastuharnu.

Izvor: Turistička zajednica Grada Đakova