Ni kiša, koja je svako malo padala, pa prestajala, ni hladan vjetar nisu spriječili održavanje edukativno-zabavnog programa “O okolišu ne dvoji, otpad odvoji!” kojim je Grad Đakovo u subotu na Strossmayerovu trgu predstavio projektnu kampanju poticanja sugrađana na pojačano razdvajanje otpada, već od malih nogu. Dan planeta Zemlje odabran je kao najprikladniji za okoliš važan datum, koji je tim ovog europskog projekta, vrijednog 602.000 kuna, odlučio povezati s izlaskom kampanje u javnost pripremom kreativnih radionica s reciklabilnim materijalima, natjecateljskim igrama za djecu i podjelom letaka u kojima je na jednostavan, slikovit način objašnjeno učinkovito skupljanje i razvrstavanje otpada. Mališanima je najzabavniji bio eko-vrtuljak s pletenim košarama, dok je najviše posla ima teta Crtalica, uz asistenciju vile Zvončice, prijateljice prirode. Veliko je zanimanje malenih privukla radionica izrade cvjetova od papira i plastičnih čepova, koju je organizirala Turistička zajednica grada Đakova u suradnji s prof. Zvjezdanom Bogdan iz Srednje strukovne škole Antuna Horvata.

Brojnim su sugrađanima, osim edukacijskih letaka o primarnoj selekciji, iskoristivom otpadu i postupanju s biorazgradivim otpadom, na poklon podijeljene minijaturne kantice, nalik na prave posude za otpad, kao koristan predmet za olovke, kao kasica, ali i podsjetnik na prijeko potrebnu promjenu navika u svakodnevnom postupanju s otpadom, kako bismo smanjili količinu miješanog otpada, produljili vijek trajanja odlagališta Vitika i činili dobro za okoliš u kojemu živimo.

Likovni natječaji u školama, javne tribine i radijske emisije

– Grad Đakovo je ovim programom na otvorenome najavio niz aktivnosti u sklopu projekta za koji je iz Kohezijskoga fonda povukao 500.000 nepovratnih kuna. Njegov je cilj podučiti građane svih dobnih skupina, počevši od vrtićke i školske djece, svim dobrobitima razvrstavanja otpada i potaknuti jačanje svijesti o stvaranju zdravog okruženja, dok svi proizvodimo sve više otpada, ne razmišljajući dovoljno o posljedicama. Naš projekt “O okolišu ne dvoji, otpad odvoji!” obuhvatit će i likovne natječaje u školama već iduće jeseni, javne tribine, radijske emisije i reklame, kojima će se problematizirati otpad, ali i učiti o izdvajanju onoga korisnog iz miješanog otpada i povećanju udjela oporabljivog sadržaja, najavljuje gradonačelnik Marin Mandarić. Već je ove subote, za vrijeme odvijanja radionica, kratko i poučno predavanje o sustavu održivoga gospodarenja otpadom održao mr.sc. Hrvoje Buljan, stručnjak Ministarstva zaštite okoliša i energetike.

Kišnim je oblacima planove pomutio zagrebački pop rock bend Pravila igre, novo ime koje je unijelo osvježenje na domaću glazbenu pozornicu. U drugom su dijelu programa momci odradili izvrstan koncert, unatoč malobrojnoj publici zbijenoj do bine. Osim vlastitih su pjesama izveli niz plesnih hitova s inozemnih top-lista i tako stavili točku na “i” na ekološko druženje na središnjem đakovačkom trgu.

Danijel Geošić