E-groblje nova je digitalna usluga koju trgovačko društvo Univerzal stavlja na raspolaganje građanima za pregled podataka o grobnim mjestima, a čine je grobni očevidnik i tražilica pokojnika. Ovaj javni servis, razvijen u proteklih godinu i pol dana, pruža niz mogućnosti, iako je za javnost najzanimljivija upravo tražilica pokojnika s pozicioniranjem grobnog mjesta na karti Gradskog i prigradskih groblja, ovisno o tome gdje tražena osoba počiva. Ovu dimenziju snalaženja u prostoru omogućuje GIS Cloud, softver koji u računalnome oblaku podatke o pokojnima iz grobnog očevidnika spaja s geografskom kartom i stavlja u prostorni kontekst, realni prostor.   

– Još smo lani uoči blagdana Svih svetih na dvama glavnim ulazima u Gradsko groblje postavili nove informacijske panele s tlorisom više od 6.500 grobnih mjesta i označenom spomeničkom baštinom koja groblju u Đakovu daje posebnu vrijednost. Na ovim je panelima posebno vidljiv QR kod, čije vas učitavanje u pametni telefon odmah uvodi u Univerzalovu online uslugu e-groblje. Želi li korisnik pronaći počivalište pokojne osobe, upisat će u tražilicu ime i prezime ili samo prezime pokojnika i već će za sekundu dobiti kartografski prikaz lokacije i oznaku grobnog mjesta na kojemu je ukopan. Ako je na smartphoneu korisnika e-groblja uključena lokacija, servis će mu dati poziciju na kojoj se on trenutačno nalazi i pratiti njegovo kretanje, zahvaljujući čemu se grobno mjesto može pronaći znatno brže, objašnjava Danijel Geošić iz Univerzalova Odjela za odnose s javnošću. 

Podaci iz grobnog očevidnika otvoreni korisnicima 

Slične tražilice pokojnika ima 30-ak komunalnih poduzeća koja održavaju groblja, većinom u većim hrvatskim gradovima, no njihova su rješenja zamjetno skuplja u usporedbi s Univerzalovim, za koji je uslugu e-groblje razvio Plavi link Đakovčanina Domagoja Pavića. Servis je dostupan i na mrežnome mjestu gradskog komunalca. – Pratimo potrebe i trendove koji u poslovanju groblja više ne znače samo fizičko održavanje i uređenje, već stvaranje dodatne vrijednosti. Tražilica pokojnika primjer je tomu kao izvor informacija koje crpi iz grobnoga očevidnika stvaranog proteklih 50-ak godina. Podaci iz te bogate baze, zahvaljujući suvremenoj tehnologiji, u trenutku mogu doći do svakog našeg korisnika, kaže Univerzalov direktor Stjepan Ripić.

Sastavni je dio usluge e-groblje jednostavan kontaktni obrazac, dodaje Ripić, putem kojega korisnik može zatražiti promjenu ili dopunu podataka za grobno mjesto, o čemu informacija stiže izravno administratoru. Programski modul sustava e-groblje, osim toga, omoguće izdavanje niza dokumenata neophodnih za svakodnevni rad Poslovne jedinice Groblje, poput odobrenja klesarima za izvođenje majstorskih radova na grobnim jedinicama.   

Osim središnjeg Gradskoga groblja Đakovo, e-grobljem pokrivena su i groblja svih osam prigradskih naselja s još 5.000 mjesta. – Bio je to velik izazov jer je sva groblja najprije trebalo snimiti iz zraka radi izrade georeferenciranih rastera, a samo se Gradsko groblje prostire na 72.550 četvornih metara! Danas zato imamo napredni servis koji građani tek trebaju bolje upoznati, zaključuje Geošić.

Tražilicu možete vidjeti ovdje.

Izvor|Foto: Univerzal