Policija u Đakovu 17. svibnja redovnom je poštom zaprimila pisanu obavijest Centra za socijalnu skrb o čestim dolascima dvojice štićenika, ubojice nesretne socijalne radnice Andrije Drežnjaka i njegova oca, koji su iskazivali verbalnu agresiju, a u obavijesti stoji i saznanje da Drežnjak pokušava nabaviti vatreno oružje. Unatoč tome, đakovačka policija nije učinila sve što je mogla i trebala, pa je zbog utvrđenih metodoloških propusta policijskih službenika Ladilslav Bece, načelnik osječko-baranjske policije, udaljio s dužnosti načelnika Policijske postaje Rudolfa Kolarića te službenika koji je dužio taj predmet, a protiv četvorice je policajaca pokrenut disciplinski postupak. Rezultati su to i posljedice unutarnje kontrole, izvanrednoga nadzora stručnog tima Ravnateljstva policije, koji je od utorka navečer boravio u Đakovu.

Teška povreda službene dužnosti

– Članovi tima tijekom jučerašnjeg i današnjega dana obavili su više razgovora s policijskim službenicima i rukovoditeljima PP Đakovo te je obavljen uvid u dokumentaciju. Pregledom dokumentacije utvrđeno je da je prilikom postupanja došlo do propusta. Policijski službenici nisu u dovoljnoj mjeri poduzeli službene radnje, propustili su provođenje mjera i pokrećemo stoga disciplinski postupak… Trebali su se više angažirati jer cilj policije je da štiti građane. Ne možemo dopustiti propuste, posebno kad se radi o ljudskim životima, kazao je načelnik Bece, karakterizirajući to kao tešku povredu službene dužnosti i ozbiljan propust.

U međuvremenu je kriminalističko istraživanje nad 61-godišnjim Đakovčaninom, koji se tereti za teško ubojstvo te pokušaj teškog ubojstva, dovršeno. Drežnjak je iz PP Đakovo večeras prebačen u Osijek, gdje je doveden pritvorskome nadzorniku. Ozlijeđeni pravnik Centra Ivan Pavić i dalje je u kritičnom stanju i životnoj opasnosti.

Komemoracija za ubijenu kolegicu

Centar za socijalnu skrb u Đakovu u četvrtak u 13 sati organizira komemoraciju za preminulu kolegicu Blaženku Poplašen, koja će biti pokopana na mjesnome groblju u Selcima Đakovačkim u 16 sati. Zbog tragedije, kakvu Đakovo ne pamti, Grad je četvrtak proglasio Danom žalosti. Državne su zastave na svim javnim institucijama, te državnim, županijskim i gradskim ustanovama i trgovačkim društvima na na pola koplja. 

Danijel Geošić, foto: Davor Javorović, Pixsell