Bilo da preuređujete svoj stambeni prostor ili vikendicu ili tražite namještaj za tek kupljenu nekretninu, nije uvijek moguće pronaći svaki detalj koji odgovara vašim željama i potrebama. U takvom slučaju, zašto neke jednostavne komade namještaja, poput polica ne bi ste izradili sami?

Iako pomisao na ovakve Uradi sam projekte na prvu može biti pomalo zastrašujuća, uz malo odlučnosti i prave alate, možete izraditi jednostavne, moderne i na prvom mjestu jedinstvene komade koji odgovaraju vašem prostoru, bez puno muke.

Odabir materijala

Police danas sve češće zamjenjuju glomazne ormare i komode koji su nekada bili moderni. Osim što služe kao praktična mogućnost skladištenja, ujedno mogu biti i lijepa i zanimljiva dekoracija na zidnim površinama. Dizajni su različiti, a najvažnije je prilagoditi izgled police, njenoj funkciji.

Materijal koji se najčešće upotrebljava, ne samo zato što je praktičan za obradu, već i vrlo lagan je drvo

Osim što imaju najbolji omjer mase i snage, drveni materijali su i izgledom vrlo privlačni pa ih najčešće nema potrebe prekrivati drugim materijalima, doprinose minimalističkom izgledu i po potrebi ih je moguće bojati u razne druge boje, kako bi se uklopili u interijer. 

Obrada materijala

Odabir mjesta na koje želite postaviti police, određuje i samu veličinu police. Najisplativija metoda prilikom uradi sam izrade polica je kupiti veći komad drvene ploče i samostalno je izrezati na željenu veličinu koristeći pilu. Ako ploča nije glatka i dobro oblikovana, nedostatke možete ispraviti korištenjem brusnog papira ili još bolje, brusilicom, ako vam je dostupna. 

Idući korak je označavanje mjesta na koja će se postaviti vijci, bilo da policu postavljate direktno na zid ili na nosače. Za ovo će vam biti potreban precizan metar ili mjerna traka, a željena mjesta za postavljanje vijaka označite olovkom. Na prethodno označenim mjestima bušilicom napravite rupe za vijke uzimajući u obzir tip i veličinu vijaka koju ste odabrali za pričvršćivanje polica na zid ili neku drugu podlogu.

Ako je potrebno nakon bušenja, još jednom prebrusite površinu vaše ploče, kako bi dobila zadovoljavajući izgled. Dodatne obrade drvenog materijala poput bojanja i lakiranja također se odvijaju u ovom dijelu pripreme materijala za izradu polica. Ovaj korak najbolja je prilika da stvorite izgled police koji će odgovarati estetici vašeg prostora i odskakati od onih već ponuđenih u trgovinama.

Postavljanje police

Prije nego što postavite police, ovisno o funkciji za koju ćete koristiti policu, dobro razmislite o čvrstom i sigurnom načinu na koju ćete policu postaviti na zid. O odabiru nosača police ovisi hoće li ona izdržati težinu potencijalno vrijednih stvari koju ćete na nju odložiti, ali i sigurnost vas i vaših ukućana. 

Postoje različiti načini pričvršćivanja polica, a poprilično su popularni drveni i metalni skriveni T nosači, koji stvaraju dojam plutajućih polica na zidu.

Dok su nekada nosači za police nevidljivi i potpuno skriveni u zidu, često se upravo oni koriste kao dekorativni dodatak u prostoru. Odaberite nosač police u onom stilu koji odgovara vašem interijeru i stilu u kojem je ostatak prostora uređen. 

Nosači se obično rade u obliku slova L, pouzdani su i jednostavni za postavljanje i korištenje, a zbog svog dekorativnog izgleda, najčešće su malo skuplji od jednostavnijih, skrivenih verzija. 

Sponzorirani članak

Foto: ilustracija/Pixnio