Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen zajedno s predsjednikom Vlade RH Andrejom Plenkovićem i predsjedavajućim Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoranom Tegeltijom jučer je na prigodnoj svečanosti rezanjem vrpce u promet pustila most Svilaj. Riječ je o 660 metara dugom te 29 metara širokom mostu s dva zasebna objekta od kojih svaki ima tri vozna traka, a koji će povezati autocestu na koridoru Vc s hrvatske i bosanskohercegovačke strane rijeke Save.

Novi granični prijelaz Svilaj izgrađen je na površini od 103.000 četvornih metara s odvojenim putničkim od teretnog prometa, a otvorenjem će se privremeno omogućiti samo putnički promet preko ovog graničnog prijelaza dok se ne steknu uvjeti i za odvijanje teretnog prometa

Izgradnja mosta započela je 2016. godine, a vrijednost radova iznosi 171,8 milijuna kuna. Udio Hrvatske u investiciji je 85,9 milijuna kuna, od čega je 58 posto sufinancirano bespovratnim sredstvima Europske unije, a preostali je dio sufinancirala Bosna i Hercegovina.

Riječ je o jednom od najznačajnijih projekata Hrvatskih autocesta na dovršetku međunarodnog koridora Vc, koji će spojiti Budimpeštu, Osijek i Sarajevo s Pločama, što je zbog prometne povezanosti, od velikog značaja i za dalji razvoj gospodarstva na području Grada Đakova.

Svečanosti je nazočio saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Đakova Marin Mandarić.

 

Izvor: Grad Đakovo

Foto: M. Muškić/Grad Đakovo