Simboličnom predajom ključeva dva nova vozila danas (9. rujna 2020. godine) u Đakovu je obavljena primopredaja vozila za potrebe ispostave Zavoda za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije u ovom gradu. Ključeve je uručio predsjednik Županijske skupštine Dragan Vulin.

Zavod za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije raspolaže voznim parkom od 54 vozila od kojih je 19 vozila za hitnu medicinu i 35 vozila za sanitetski prijevoz. Decentraliziranim sredstvima Županije u proteklih sedam godina Zavod je kupio 52 nova vozila, pa se tako svake godine obnavljao vozni park te osiguravala sigurna i kvalitetnija vožnja za timove hitne pomoći i sanitetskog prijevoza, naravno naglasak je uvijek na skrbi o pacijentima. Prosječna starost vozila hitne pomoći sada je godinu dana, a vozila sanitetskog prijevoza četiri godine.

Tijekom 2020. godine Zavod je vlastitim sredstvima kupio četiri vozila za hitnu pomoć ukupne vrijednosti dva milijuna kuna. Radi se o vozilima WV Crafter, od kojih su dva predana na korištenje ispostavi Đakovo, a po jedan Valpovu i Donjem Miholjcu. Planirana raspodjela vozila se temelji na potrebi uvažavanja rada ispostava i ravnomjernom razvoju Zavoda na području cijele županije. Vozila su kvalitetno i nadstandardno opremljena, raspolažu sa svom medicinskom opremom, a na dizajnu vozila radio je tim Zavoda te se sada po njemu opremaju i preuređuju vozila ostalih zavoda u Hrvatskoj, pa tako postavljamo standarde za gotovo sva vozila hitne pomoći u Hrvatskoj. U svim vozilima se nalaze defibrilatori, respiratori, automatski vanjski masažeri srca, grijači i hladnjaci za infuziju, nosila koja su znatno lakša u odnosu na standardna – rekla je Silvana Sabo, ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije.

Novo opremanje Ispostave Đakovo provedeno je zbog potrebe većeg broja timova i velikog broja intervencija na zahtjevnom i rasprostranjenom području s oko 30.000 stanovnika. Naime, tijekom 2019. godine zbrinuto je 6.436 pacijenata kroz intervencije na terenu ili u prostorijama Ispostave (723 prvog stupnja hitnosti), a tijekom 2020. godine je zbrinuto 3.493 pacijenta (373 prvog stupnja hitnosti). Sanitet na ovom području godišnje preveze oko 5.200 pacijenata i prijeđe oko 400.000 kilometara.

Osječko-baranjska županija: službeno izvješće za javnost