Zamjenik župana Josip Miletić danas (25. travnja 2022. godine) uručio je Zelene povelje i Povelje lokalne samouprave Osječko-baranjske županije za 2022. godinu zaslužnim građanima, udrugama, tvrtkama i institucijama.

Povelju lokalne samouprave, javno priznanje za doprinos promicanju ideje i prakse lokalne samouprave na području Osječko-baranjske županije, zamjenik župana uručio je dr. sc. Ivani Tucak i dr. sc. Aniti Blagojević, profesoricama Pravnog fakulteta u Osijeku, za nastavni rad i za objavljenju zajedničku knjigu „Pravni i institucionalni okvir hrvatske lokalne samouprave“ koja je izdana prošle godine.

Zelenu povelju, javno priznanje za doprinos očuvanju okoliša te osiguravanju i poboljšavanju kakvoće življenja za dobrobit sadašnjih i budućih naraštaja na području Osječko-baranjske županije, primili su:

            – dr. sc. Ivica Bošković, profesor Fakulteta agrobiotehničkih znanosti u Osijeku i predsjednik Društva za zaštitu i uzgoj ptica pjevica Osijek, pokretač sokolarskih susreta u Laslovu i osoba koja se kontinuirano bavi zaštitom ptica i cjelokupne prirode, o čemu je predavao na brojnim znanstvenim skupovima.

            – Športski ribolovni klub „Linjak“ iz Josipovca čiji volonteri ustrajno i neumorno rade na održavanju i unaprjeđenju izletišta Stara Drava, gdje su njihove ribolovne vode, provode projekte, organiziraju škole u prirodi za djecu iz vrtića i osnovnih škola. Povelju je primio Marko Perković, voditelj projekat i tajnik Kluba.

            – Saponija d.d. Osijek izdala je cijelu liniju ekoloških proizvoda za domaćinstva, hotele, restorane, škole i druge ustanove koji imaju ekološki EU certifikat. Ti proizvodi ostavljaju tzv. manji okolišni otisak, odnosno prihvatljiviji su za okoliš od standardnih proizvoda. Ujedno razvijaju nove i poboljšane ekološke proizvode. Plaketu je primila predsjednica Uprave Saponije dr. sc. Dajana Mrčela.

– dr. sc. Mirna Habuda Stanić, profesorica Prehrambeno-tehnološkog fakulteta, koja već 20 godina radi na primjeni i popularizacije znanosti u području zaštite okoliša, posebice očuvanja kvalitete vode. Objavila je veliki broj stručnih radova, članica međunarodnih i domaćih stručnih organizacija, certificirani stručnjak europske komisije za kvalitetu vode.

– Građevinski i arhitektonski fakultet Osijek čiji znanstvenici provode istraživanja i projekte u primjeni otpadnih materijala u građevinarstvu, korištenja biomase za građevinske materijale, formirali Zelenu knjižnicu za studente, a u studentske kolegije uveli su sadržaje povezane s zaštitom okoliša. Povelju je primila Vesna Zobundžija, voditeljica knjižnice.

– Zelenu povelju i Povelju lokalne samouprave uručili smo danas osobama koje su u proteklih godinu dana dali veliki doprinos na području očuvanja okoliša, osiguravanju i poboljšavanju kakvoće življenja te promicanju ideje i prakse lokalne samouprave na području Osječko-baranjske županije. Ekologija i očuvanje okoliša su danas iznimno važni, kao i nove tehnologije i znanstveni pristup koji se upotrebljavaju u gospodarstvu i drugim djelatnostima i aktivnostima, a kroz rezultate rada nagrađenih osoba vidnom kako se mogu učiniti poboljšanja na svim područjima života. Čestitam svim dobitnicima i želim da im ova nagrada bude poticaj za nastavak produktivnog rada, a svima ostalima neka bude podstrek da kontinuirani i kvalitetan rad, što Osječko-baranjska županija prepoznaje i prati – rekao je zamjenik župana Josip Miletić.

U ime svih dobitnika ovih javnih priznanja zahvalila je prof. dr.sc. Mirna Habuda Stanić, dok je predsjednica Uprave Saponije d.d. Dajana Mrčela istaknula je kako Saponija od svog osnutka, 1894. godine jedan od najvažnijih gospodarskih subjekata  Osijeka, Osječko-baranjske županije, Slavonije i Baranje.

– Saponija je dijete ove županije, stasala je u njoj i sa zahvalnošću mogu reći da godinama vraća brigom za njen okoliš, prirodu i ljude koji ovdje žive i u njoj rade. Ponosni smo što su naš trud za očuvanje okoliša i briga za održivi razvoj utkani u svaku poru naše organizacije te da su i na ovaj način prepoznati. Naglašavam da ćemo i u budućnosti čuvati ono što smo dobili od naših predaka i što ostavljamo u nasljeđe našoj djeci, a to je čist zrak, voda, zemlja i zadovoljan čovjek – istaknula je dr. sc. Dajana Mrčela.

PU osječko-baranjska: Službeno priopćenje za javnost
Foto: Osječko-baranjska županija