Završnica natjecanja „Znanstvenik u meni“ održana je 20. svibnja 2023. u BIOS Poduzetničkom inkubatoru u Osijeku. Na natjecanju je sudjelovalo sedam učenika đakovačke Gimnazije A. G. Matoša, u dvije kategorije natjecanja, Komunikacijska kategorija i Originalan istraživački rad.

Kategorija Komunikacijske vještine:

Ivona Bilić, 3. c i Monika Karatović, 3. b zauzele su 3. mjesto s radom „Plazmena jabuka“ i prema osvojenim bodovima (8.4/10) zasluženo dobile i nagradu. Mentorica učenicima bila je profesorica Spomenka Hardi.

Mirta Čota, 2. a osvojila je 6. mjesto s radom „Dopplerov efekt“. Mentorica učenici bila je profesorica Mirta Lulić.

Eva Premužić, 3. b i Mia Dragić, 3. b osvojile su 8. mjesto s radom „Oobleckov ples“. Mentorice učenicama bile su profesorice Spomenka Hardi i Ljiljana Medved.

Kategorija Originalni istraživački rad:

Lea Ivanović, 2. a i Karlo Kedveš, 2. a osvojili su 2. mjesto s radom „Učestalost konzumacije energetskih napitaka kod srednjoškolaca“. Mentorica učenicima bila je profesorica Mirela Šunda.

Profesorica Spomenka Hardi dobila je nagradu za mentoriranje najvećeg broja radova na natjecanju.

Natjecanje „Znanstvenik u meni“ dio je projekta pod nazivom „Korak u znanost: kontinuirani razvoj znanstvenih vještina u srednjoškolaca“ koji se provodi u organizaciji Društva za edukaciju van okvira zajedno s Institutom za razvoj obrazovanja. Projekt je osmišljen s ciljem jačanja kapaciteta organizacija civilnog društva za aktivno uključivanje djece i mladih te opće populacije u popularizaciji STEM-a.

Radove možete pogledati u nastavku:

Plazmena jabuka: https://prijave.znanstvenikumeni.org/public/video/4411147
Dopplerov efekt: https://prijave.znanstvenikumeni.org/public/video/4411149
Oobleckov ples: https://prijave.znanstvenikumeni.org/…/ntT3Z7FXWNUpne9N
Učestalost konzumacije energetskih napitaka kod srednjoškolaca: https://prijave.znanstvenikumeni.org/…/ntT3Z7FXWNUpne9N

Izvor|Foto: Gimnazija A. G. Matoša, Đakovo