Nakon što je u dvorištu svog ugostiteljskog objekta „Beer Garden“, u najužem centru Đakova prošle subote našao mladu rodu koja je ispala iz gnijezda smještenog na desetak metara visokom dimnjaku, Igor Franjić alarmirao je nadležne službe. Zahvaljujući dobroj koordinaciji Grada Đakova, Univerzala, Veterinarske stanice Đakovo i Dobrovoljnog vatrogasnog društva Đakovo, roda je spašena i danas vraćena u gnijezdo.

„Rodu smo pregledali, na njoj nema lomova ni bilo kakvih drugih trauma, a s obzirom da je dehidrirana i nije bila hranjena, uhvatili smo dvije male žabe i nahranili ju. Dobila je infuziju i lijekove, nadam se da će biti dobro. Riječ je o mladoj rodi težine 1,8 kg, one su još u razvoju. To su tzv. čučavci, zbog svoje veličine one još ne lete, nemaju sposobnost hodanja pa smo joj dali infuziju sa kalcijem koju smo morali posebno pripremati“, kaže Tomislav Šperanda, dr. med. vet. iz Veterinarske stanice Đakovo.

Inače, u nimalo jednostavnoj intervenciji vraćanja rode u gnijezdo, kaže Samir Stegić, sudjelovalo je jedno vatrogasno vozilo i šest pripadnika DVD-a Đakovo.

Izvor: Grad Đakovo / Fotografija: Grad Đakovo