Prije dvije godine Galoop je imao svoju premijeru u Strossmayerovom parku, a nakon odlične reakcije publike, ekipa koja stoji iza njega odlučila je kako će priču nastaviti u budućnosti. Festival je uz velika glazbena imena održan i prošle godine, a priča se nastavila prošlog vikenda kada je održano njegovo treće izdanje.

Kao i dosadašnjih godina festival se održavao dva dana i moglo se tu pronaći ponešto za svakoga.

Ljubitelji žestokog ritma mogli su uživati u nastupu osječke grupe Debeli precjednik koja je imala čast otvoriti festival, a kako bi se u istom ritmu nastavilo pobrinuli se se Savršeni marginalci, bivši članovi Hladnog piva, koje smo također slušali na prvom Galoopu, predvođeni novim frontmenom. Pjevala je tako publika hitove Debelog precjednika kao što su Farmersko srce, Moja su koljena umorna od moljenja i Legica, a zatim i hitove s prva tri albuma Hladnog piva u žestokoj izvedbi Savršenih marginalaca.

Zatim su se po drugi puta (nastupili su i na premijernom izdanju) na pozornicu Galoopa popeli Brkovi, koji obilježavaju 20 godina postojanja benda. Brkovi i đakovačka publika već su se pokazali kao provjerena kombinacija, pa su tako i ovog puta svi prisutni uživali u hitovima koji su u proteklih 20 godina proizašli iz njihove radionice.

Drugi dan festivala bio je rezerviran za četiri benda. Led je probio sada već kultni sarajevski bend Letu štuke, a nakon njih priliku pokazati svoje umijeće dobio je đakovački trojac pod nazivom Into the dusk, koji je svojim nastupom kupio okupljeno mnoštvo.

Nakon toga uslijedio je vrhunac festivala, kada su na scenu stupili Goran Bare & Majke. Među publikom je nastao delirij, a zauzvrat su dobili set njihovih najvećih hitova.

Čast da zaključi festival dobio je sinjski M.O.R.T., glazbena atrakcija koja već godinama dobro kotira kod hrvatske publike. Oni su također “starosjedioci” Galoopa, budući da su nastupili na njegovom premijernom izdanju.

Galoop su već treću godinu u grad donijeli M.art, ARLA udruga za promicanje urbane kulturei Los Angeles Agency, a događaj se još jednom pokazao kao pun pogodak.

Galoop je i ove godine pokazao veliku ekološku osviještenost te je zahvaljujući višekratnim čašama na posudbu znatno smanjena količina nastalog smeća nakon festivala.

Igor Kretonić
Foto: Moje Đakovo