Zvuk zvona sinoć u 18.45 iznenada prekida šesti sat u Srednjoj strukovnoj školi Antuna Horvata, nakon što je tijekom pokusa s plamenikom u kemijskome kabinetu na prvom katu objekta izbio požar! Učenici prvom paničnom reakcijom ruše zapaljive tvari po stolu i podu i dolazi do naglog širenja požara koji guta cijeli kabinet. U međuvremenu zbog oglašene opasnosti od požara počinje hitna evakuacija učenika i osoblja iz objekta, a dojava o požaru stiže u Vatrogasni operativni centar. Operativci središnje postrojbe DVD-a Đakovo, nakon samo jedne minute, navalnim vozilom izlaze na teren. Po saznanju da su neki učenici još uvijek zarobljeni u objektu, ulaze u školu te pomoću termodiferencijalne kamere pretražuju prostor i u učionici koja nije zahvaćena požarom, ali zbog lokacije otežava evakuaciju, nailaze na više učenika pri svijesti i organiziraju njihovo spašavanje.

Snalažljivost u složenim uvjetima

Dio je to scenarija sinoć održane vježbe koja je imala za cilj provjeriti spremnost srednjoškolaca, profesora i tehničkog osoblja za postupanje u kriznoj situaciji, ali i pripremljenost gasitelja za hitnu intervenciju u situaciji kada su ugroženi životi velikog broja maloljetnih i drugih osoba, izvijestio nas je zapovjednik DVD-a Đakovo Ivan Klemen. U nastavku vježbe vatrogascima stiže pojačanje; kolege gasitelji s još dva vozila za gašenje, koji po nalogu zapovjednika intervencije obavljaju sve potrebno za kontrolu i obuzdavanje vatre – gašenje komprimiranom pjenom, odimljavanje prostora i gašenje vodenim mlazom.

Nakon uspješno provedene evakuacije, navalna grupa pronalazi žarište požara u kabinetu kemije, otpočinje gašenje visokim tlakom vode, a zbog razlivene zapaljive tekućine i mlazom komprimirane pjene, pronalazi i plinsku bocu, evakuira je izvan objekta i pola sata nakon izbijanja vatre lokalizira požar.

– Vježba je provedena vrlo uspješno, a zaključak je da su učenici, nastavnici i osoblje Srednje strukovne škole Antuna Horvata u Đakovu vrlo dobro pripremljeni za eventualni nesretni događaj. Evakuaciju su izveli iznimno disciplinirano, prema planu evakuacije, i u samo dvije minute od oglašavanja zvona. Isto tako, vatrogasci su sinoć još jednom dokazali da su izuzetno dobro uvježbani te da, iako su dobrovoljni vatrogasci, profesionalno upotrebljavaju svu vatrogasnu opremu, uključujući i onu sofisticiranu, koriste se ispravnom vatrogasnom taktikom i bez većih problema mogu intervenirati u ovako složenim objektima s velikim brojem korisnika, kaže glavni zapovjednik Klemen i dodaje kako je vježba održana u sklopu redovitih proljetnih vježbi DVD-a Đakovo i prema zakonskoj obvezi škole.

Manja mogućnost pogreške u stvarnosti

Osim uvježbavanja djelatnika i učenika Škole, vježba je imala bitnu zadaću upoznavanja vatrogasaca s objektom u kojemu je izvedena, da bi u možebitnim stvarnim okolnostima boljim prostornim poznavanjem objekta lakše izvršili zadaće spašavanja i gašenja požara. – I operativna je pripremljenost djelatnika Škole važna; ovakvom simuliranom situacijom u realnim uvjetima ta spremnost raste, naglašava Klemen, budući da oni imaju jednu od ključnih uloga u uočavanju požara, evakuaciji učenika i alarmiranju vatrogasaca koji si istovremeno na ovaj način smanjuju mogućnost pogreške, dođe li do ovakve ili slične intervencije u stvarnosti. Prema Zakonu o zaštiti od požara, u objektima u kojima se u istom trenutku može naći više korisnika godišnje se mora održati vatrogasna vježba gašenja požara i evakuacije.

Danijel Geošić, foto: Zlatko Mesić