Usvajanje Proračuna Osječko-baranjske županije za 2022. godinu s projekcijama za 2023. i 2024. godinu bila je središnja točka danas (16. prosinca 2021. godine) održane sjednice Županijske skupštine, šeste u aktualnom sazivu i zadnje ove kalendarske godine. Na dnevnom redu bile su ukupno 33 točke, a uz prijedlog Proračuna najveću pozornost imali su prijedlozi programa javnih potreba za djelatnosti iz županijske nadležnosti te izvješća o radu županijskih ustanova. Sjednica je zbog epidemioloških razloga održana u dvorani Aula magna Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek.

Većinom glasova vijećnici su usvojili predloženi Proračun Osječko-baranjske županije za 2022. godinu u iznosu od gotovo 1,8 milijardi kuna, što je povećanje za 12,26 posto u odnosu na proračun za 2021 godinu. Od ukupnog iznosa konsolidiranog proračuna, 670,4 milijuna kuna odnosi se na županijski proračun, a ostalo su evidencijski prihodi proračunskih korisnika.

– Upravo doneseni proračun je najveći do sada. Okrenut je prema razvoju gospodarstva, dovršetku, ali i započinjanju velikih kapitalnih projekata poput Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće koji je u visokoj fazi izgrađenosti, Gospodarskog centra koji se gradi, I. gimnazije čija izgradnja treba početi početkom 2022. godine. Oko 370 milijuna kuna ili oko 20 posto od ukupnog proračuna je usmjereno na kapitalne investicije. Naravno, veliki dio sredstava ulažemo u zdravstvo, socijalnu skrb, školstvo u komu također provodimo velike projekte, nastavljamo odobravanje stipendija i poticaja, sufinanciranja kredita i druge projekte – kazao je župan Ivan Anušić.

Dodao je kako je, unatoč pandemije koronavirusa, proračun ostao stabilan, i to zahvaljujući činjenici da se prihodi baziraju na porezima te najvećim dijelom sredstvima iz fondova EU pomoću kojih se financiraju svi veliki projekti.

Prijedlog Proračuna predstavila je pročelnica Upravnog odjela za javne financije OBŽ Snježana Raguž. Istaknula je kako je Proračun izrađen u vrlo izazovnom razdoblju, no Osječko-baranjska županija je odgovornim pristupom u upravljanju javnim sredstvima očuvala održivost proračuna te su osigurana sredstva za redovno funkcioniranje Županije i njenih proračunskih korisnika, podmirivanje preuzetih dugoročnih obveza, nastavak svih započetih projekata, kao i pokretanje novih projekata. Smanjenje određenih prihoda zbog izmjena zakona Županija pokrila povlačenjem dodatnih sredstava iz fondova EU i državnog proračuna.

Naglasila je kako se među najvažnijim projektima OBŽ u 2022. godini nalaze izgradnja Gospodarskog centra za što je u Proračunu osigurano 58 milijuna kuna, Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće (89,5 milijuna kuna), I. Gimnazije (55,5 milijuna kuna), nastavak izgradnje sustava navodnjavanja (46 milijuna kuna), besplatni školski obrok za osnovnoškolce (11,4 milijuna kuna) uz poseban naglasak na snažno povezivanje s OPG-ovima… Značajan dio proračunskih sredstava ulaže se u infrastrukturu, investicije i održavanje u školstvu, zdravstvu, socijalnoj skrb, sportu, turizmu, kulturi, financira se rad Hrvatskog narodnog kazališta (13,5 milijuna kuna), rad udruga te se ulaže u brojne druge projekte važne za gospodarski razvoj Županiju i njene stanovnike.

Vijećnička pitanja županu Ivanu Anušiću danas su postavili Zlatko Ahić, Krešimir Čabaj, Ivica Mandić, Sanja Bježančević, Ivica Šimundić, Josip Skočibušić, Vinko Kuduz, Anto Đapić i Zlatko Adjulović, a na sve je odgovorio župan. Posebna rasprava povela se nakon pitanja vijećnika Josipa Skočibušića koji je zatražio da župan komentira aktivnosti u projektu revitalizacije prostora bivšeg OLT-a, osobito s aspekta otvorenog pisma Društva arhitekata Osijek.

– Problem u vezi projekta revitalizacije područja OLT-a ne postoji, a razlike u promišljanjima nastala su prije 3,5 godine kada smo zbog kvalitetnije transparentnosti i regulative Europske komisije odlučili odabrati najpovoljnije ponuđače za izradi projektne dokumentacije za Gospodarski centar na temelju najkvalitetnije ponude na javnom natječaju. Do tada je Udruženje arhitekata koristilo uredbu kojom im je bilo omogućeno da i izrađivača projektne dokumentacije odabiru na temelju njihove procjene najboljeg idejno-arhitektonskog rješenja. To su projekti koji se financiraju od strane EU i stoga smo morali mijenjati postupak, što nije bilo dobro prihvaćeno u Udruženju arhitekata, iako smo raditi po zakonu – kazao je župan te potvrdio da ni nakon pisma DAO ne postoji stvaran problem. Svi postupci se provedeni transparentno, sukladno zakonima i propisanim procedurama, a tako će se i nastaviti.

Inače, vijećnik Renato Bilandžić je 1. prosinca ove godine svoj mandat stavio u mirovanje, pa je s kandidacijske liste Domovinskog pokreta i Stranke umirovljenika vijećničku funkciju preuzeo Ivica Beširović.

Grad Osijek: Službeno priopćenje za javnost
Foto: Grad Osijek