S ukupno 14,6 milijuna kuna u dvjema fazama projekta Zaželi, Grad Đakovo svrstao se u samo vrh, odnosno drugi je u Republici Hrvatskoj prema iznosu povučenih sredstava iz Europskog socijalnog fonda. Dok je prije pet dana objavljen Poziv „Zaželi – program zapošljavanja žena – faza III“, a projektni prijedlozi mogu se podnositi od 25. svibnja, u Đakovu je danas održana svečana dodjela uvjerenja o osposobljavanju za poslove gerontodomaćice za 53 djelatnice koje su uspješno položile ispite. Riječ je o ženama iz provedbe projekta „Svi ZAjedno 2“, koje su radile 12 mjeseci i brinule za 318 korisnika, a radni odnos završio im je 28. veljače. Na položenom ispitu, ali i pohvalno odrađenom poslu kroz godinu dana, zahvalio je gradonačelnik Grada Đakova Marin Mandarić koji je zajedno s voditeljem projekta Goranom Kovačevićem ženama podijelio uvjerenja i ruže.

U prvoj fazi projekta Grad Đakovo je osigurao preko 9,7 milijuna kuna, što je jedan od najvećih iznosa ostvarenih u zemlji, a tijekom 30 mjeseci projekt je proveden na području samog grada te u nekoliko prigradskih naselja. Ukupno je kroz projekt u obje faze zaposleno 118 žena i osigurana briga i skrb za 578 starih i nemoćnih osoba, te kroničnih bolesnika.

U prvoj fazi zaposleno je  65 žena, pripadnica ciljane skupine, u trajanju od 24 mjeseca te tri člana projektnog tima. U projekt je bilo uključeno više od 260 starih i nemoćnih osoba, osoba s invaliditetom i kroničnih bolesnika neovisno o starosnoj dobi, a kojima je osigurana pomoć u kućanstvu. Nakon završetka prve faze, Grad Đakovo uspješno je aplicirao i na poziv za drugu fazu projekta za koju je osigurao gotovo maksimalnih 4,8 milijuna kuna, te ponovno bio među najuspješnijim gradovima u zemlji.

Druga faza projekta, „Svi ZAjedno 2“ provodi se pak u ukupnom trajanju od 18 mjeseci i trajat će do kolovoza ove godine. Zaposlene su 53 žene, pripadnice ciljane skupine koje su skrbile za 318 korisnika. Također, u sklopu projekta su i dalje zaposlena tri člana projektnog tima.

Ovim osposobljavanjem, kako je rečeno, žene su stekle nova znanja i vještine kako bi bile konkurentnije na tržištu rada i lakše pronašle posao. Gradonačelnik Mandarić je rekao kako će se Grad prijaviti i na fazu 3, a da su prethodnu provodile i neke od udruga s ovog područja.

Grad Đakovo: Službeno priopćenje za javnost
Foto: Grad Đakovo