Zoran Šćekić će, 6. prosinca s početkom u 19.00 sati u Gradskoj knjižnici i čitaonici Đakovo, predstaviti svoj projekt Panmonizam koji obuhvaća mikrotonalnu glazbu, geometriju, mehaniku, grafiku i edukaciju.

Zoran Šćekić – jazz gitarist, skladatelj, aranžer (Đakovo, 15. srpnja 1972.)

Osnove gitare učio je od oca Tomislava Šćekića. Godine 1993. upisao je studij jazz gitare na Akademie fur Musik und Darstellende Kunst u Grazu. Nakon dugogodišnje suradnje u duetu s kontrabasistom Nenadom Vasilićem godine 1998. postaje dobitnikom stipendije grada Bruxellesa te odlazi u Helsinki gdje na Glazbenoj akademiji Sibelius nastavlja poslijediplomski studij kompozicije i aranžmana i sudjeluje na međunarodnom jazz festivalu kao njen predstavnik.

Po povratku u Graz radi na rearanžiranju etno-glazbe, surađuje s Big Bandom Graz te piše skladbe za različite sastave. Osniva Zoran Šćekić Quintet s kojim 2001. sudjeluje na Free Jazz Festu u Grazu. Godine 2002. vraća se u Hrvatsku i u Zagrebu nastavlja umjetničku aktivnost. Piše glazbu za plesne predstave te Glazbu za metalne udaraljke koju kao dio projekta »Graz — grad kulture 2003« premijerno izvodi ansambl Studio percussion. Na Glazbenom biennalu Zagreb prvi put se predstavlja 2005. s Glazbom za komorni orkestar i Free Jazz kvintetom, a potom i 2007. s glazbom za plesnu predstavu Ritam harmonije niskih frekvencija.

Iste godine na »International symposium in microtonality« u Beču i Helsinkiju predstavlja glazbeno–geometrijski sustav kojim je riješio antički problem očuvanja prirodnih intervala i prezentira prototip mikrotonalne klavijature (Z–bord) izrađene u San Diegu po njegovim uputama.

2010. premijerno predstavlja mikrotonalnu kompoziciju ‘23.10.’ u Varšavi na Chopinovom konzervatoriju u sklopu međunarodne manifestacije ARTMUSFAIR. Godine 2012. napisao je koncert za Big Band HRT–a pod nazivom Spiralne kronike i realizirao izdanje kompilacije od 6 CD–ova pod nazivom Selected Works In Equal Temperament. 2013. koautor je reizdanja knjige Muzika i matematika prof. dr. Zvonimira Šikića i autor knjige Five limit intervals — theory & praxis u kojoj objašnjava glazbeno geometrijski sustav. Mikrotonalnom kompozicijom 9 fragmenata za alt saksofon sudjeluje na CD–u Fragmenti Berislava Antice.

Godine 2015. izdaje CD pod nazivom ‘Just Music’ u izdanju izdavačke kuće Ravello Records koji je grammyjevac John Schneider uvrstio u listu 17 “The best od 2015”. U Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog 14. studenoga praizvedena mu je skladba „Slavonska igra broj 2”.

Izvor: Gradska knjižnica i čitaonica Đakovo