Zanima vas kako funkcionira Grad, koje su aktualne političke teme, imate problem s gradskim službama, tvrtkama ili ustanovama, želite predložiti političke i komunalne aktivnosti, aktivno se uključiti u vašoj mjesnoj zajednici, gradu, prigradskom naselju, pozvani ste svakog prvog utorka u mjesecu od 18:00 sati u prostorije SDP-a Đakovo (Ivana Pavla II, 9, I. kat Mikene) na zajedničko druženje i raspravu.

Forum građana je tu kako bi zajedno riješili sva goruća pitanja u gradu i prigradskim naseljima, a samo neke od tema su rad mjesnih odbora, Gradskog vijeća, politike za mlade, socijalne usluge, gospodarstvo, zdravstvo, urbanizam, odgoj i briga o djeci, kultura, sport, zaštita potrošača, ali i teme regionalnog i nacionalnog karaktera.

Glavna tema svibanjskog Foruma građana je uvođenje participativnog proračuna u Gradu Đakovu.

„Participativni proračun počiva na ideji participativne demokracije, odnosno ideji neposredne uključenosti građana u donošenje (političkih) odluka o pitanjima koja se tiču njihove zajednice i njih samih. Proračun je temeljni akt kojim se utvrđuje ‘plan rada’ (prihodi i rashodi) zajednice za predstojeću godinu. Budući da se i prihodi (“punjenje proračuna”) i rashodi (alokacija “zajedničkih para”) tiču upravo građana, jedino istinsko demokratsko rješenje donošenja proračuna trebalo bi se odnositi na uključivanje građana u odlučivanje o proračunu, čime bi se “običnim” ljudima dala stvarna moć glede upravljanja stvarnim (zajedničkim) novcem.“, poručuju iz đakovačkog SDP-a.

Kako bi vi preraspodijelili javne novce u gradskom proračunu kao porezni obveznik koji Proračun i puni, doznajte u utorak, 2. svibnja 2023. od 18:00 sati.

Izvor|Foto: SDP Đakovo