Đakovačkim će ulicama u subotu još jednom prošetati maskirana povorka u okviru najveće pokladne manifestacije u istočnoj Hrvatskoj, “Đakovačkih bušara”, koje su, prepune brojnih noviteta, danas u Maloj vijećnici Grada Đakova predstavili gradonačelnik Marin Mandarić i direktorica TZ Grada Đakova Marija Burek.

Nakon što su Đakovčani i svi gosti jedno vrijeme zbog restrikcija uzrokovani koronavirusom bili uskraćeni za “Đakovačke bušare”, oni će se sada po 29. puta održati u punom sjaju.

“Očekujemo puno pokladnih skupina iz cijele Hrvatske i inozemstva. moći ćemo pogledati najbolje maske i najbolje što nude razne pokladne skupine”, rekao je na početku predstavljanja gradonačelnik Marin Mandarić i pozvao sve Đakovčane da se posjetom uključe u ovu pokladnu manifestaciju.

Ovogodišnji “Đakovčaki bušari” prepuni su novina pa nas već sutra, 4. veljače, u Kući Reichsmann očekuje otvorenje pokladne izložbe dječjih likovnih radova “Poklade u mom gradu”, na čiji je natječaj pristiglo preko 600 radova iz čitave Hrvatske.

Glavni dio programa na rasporedu je u subotu 11. veljače kada će se održati povorka ulicama grada, pokladno jahanje u Novim Perkovcima, cjelodnevni program na Korzu pod nazivom “Bušarenje” te koncert Slavonskih Lola u nastavno-športskoj dvorani. Program se nastavlja i sljedeći dan u Novim Perkovcima pod nazivom “Pokladni običaji u Novim Perkovcima”.

Neke od novina vezane uz ove “Đakovačke bušare” su novi vizuali, filter za Instagram priču, gerila marketing… , a više o svemu tome rekla je direktorica TZ Grada Đakova Marija Burek.

“29. “Đakovački bušari” su u novom ruhu, jer smo prepoznali priliku da najavimo puna tri desetljeća održavanja najveće pokladne manifestacije u istočnoj Hrvatskoj koje nas očekuje sljedeće godine.”, rekla je direktorica Burek dodavši kako se novo ruho odnosi na vizualni identitet, način marketinga i nova digitalna rješenja u promociji.

Veseli i promocija na društvenim mrežama Hrvatske turističke zajednice, gdje su “Đakovački bušari” stavljeni rame uz rame s “Riječkim karnevalom” i “Samoborskim fašnikom”.

Što se tiče samih sudionika, interes je odličan te će svi posjetitelji moći vidjeti različitost kulture i običaja upravo ovdje u Đakovu. U povorci će sudjelovati i skupine iz Slovenije i Mađarske, a među maskama će se naći i one s UNESCO-ve liste nematerijalne kulturne baštine. Gosti se u Đakovu očekuju već u petak, a veseli činjenica kako su svi smještajni kapaciteti popunjeni..

U program su se ove godine uključili i gradovi prijatelji Đakova, točnije Sinj, Vrlika i Tomislavgrad (Crvenice), kroz gastro predstavljanje u sklopu “Bušarenja” i sudjelovanje u samoj pokladnoj povorci.

“Bušarenje”, koje je svoju premijeru imalo prošle godine, uključivat će prodaju i prezentaciju tradicionalnih proizvoda, gdje će sudjelovati 40-ak izlagača iz cijele Slavonije i Baranje. Osim njih ondje će sudjelovati i brojni ulični zabavljači kao što su žongler, štuler, klaun…

Isti dan održat će se i pokladno jahanje u Novim Perkovcima koje će okupiti između 40 i 50 jahača te pokladna povorka u kojoj se očekuje 40-ak skupina, odnosno između 1500 i 1700 sudionika. Nakon povorke sve skupine odlaze u dvoranu, gdje će biti dodjela priznanja dječjim i odraslim skupinama, sve to nakon što gradonačelnik preda ključeve grad ispred zgrade Gradske uprave. U dvorani će se održati i glazbeni program u kojemu će nastupiti Slavonske lole.

Kako ističe direktorica, ove su se se godine u TZ Grada Đakova bazirali na digitalni i gerila marketing, a imaju i jednu novinu, vjerojatno među prvim karnevalima u Hrvatskoj, u vidu kreiranja Instagram filtera za priču koji će moći koristiti svi oni koji se nađu na licu mjesta.

Još jedna novina je i biranje najbolje građanske maske, gdje u konkurenciju dolaze svi oni građani koji se tijekom dana maskiraju, a ne sudjeluju u samoj povorci ili virtulanom izboru, koji se nastavlja i ove godine

Za sve one koji na budu uživo mogli prisustvovati povorci osiguran je prijenos na stranici i društvenim mrežama Turističke zajednice Grada Đakova.

Program:

4. veljače 2023. – SUBOTA

11:00 – Otvorenje izložbe „POKLADE U MOM GRADU“

Lokacija: Reichsman kuća (Korzo)

11. veljače 2023. – SUBOTA

9:00 – 17:00 – „BUŠARENJE“

Prezentacija i prodaja tradicionalnih i autohtonih proizvoda, ulični zabavljači: slikar, žongler, štuler, klaun; izložba dječjih radova, facepainting, streetpainting, radionice za djecu

Lokacija: Ulica pape Ivana Pavla II (Korzo)

11:00 – POKLADNO JAHANJE U NOVIM PERKOVCIMA

15:00 – POKLADNA POVORKA ULICAMA GRADA

Ulica Matije Gupca – Ulica pape Ivana Pavla II – Trg dr. Franje Tuđmana – Ulica kralja Tomislava – Školski prolaz – Gradska nastavno – športska dvorana

–  ceremonijal primopredaje ključeva Grada Đakova ispred zgrade Gradske uprave

16:00 – dodjela priznanja nagrađenim dječjim skupinama

17:00 – koncert: SLAVONSKE LOLE

18:30 – dodjela priznanja nagrađenim skupinama i pojedincima

19:00 – nastavak glazbenog programa

22:00 – završetak programa

Lokacija: Gradska nastavno – športska dvorana

12. veljače 2023. – NEDJELJA

11:00 – POKLADNI OBIČAJI U NOVIM PERKOVCIMA

Igor Kretonić
Foto: Moje Đakovo