Sutra s početkom u 18:00 sati u Gradskoj knjižnici održat će se „Večer s Julijanom Adamović“ koja se održava u sklopu Mjeseca hrvatske knjige.

Julijana Adamović rođena je 12. rujna 1969. godine u Bačkoj. Diplomirala je socijalnu pedagogiju, a magistrirala dječju i adolescentnu psihijatriju na Medicinskom fakultetu u Zagrebu.

Objavila je zbirku priča “Kako su nas ukrali Ciganima” (SN Privlačica, Vinkovci, 2008), koja je osvojila Kiklop za najbolje debitantsko djelo u Hrvatskoj 2008. i Povelju uspješnosti na Danima Josipa i Ivana Kozarca, a ušla je i u finale Nagrade Fran Galović.

U nakladi VBZ Zagreb 2009. objavljuje zbirku kratkih priča pod nazivom “Konzerviranje”.

Roman za djecu “Da ti pamet stane” izlazi u nakladi Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade, Zagreb, 2013. Iste godine objavljuje i zbirku priča za djecu “Dnevnik sivog mačka i druge priče” (Naklada Jurčić, Zagreb, 2013.), koju je napisala u suautorstvu sa svojim tada dvanaestogodišnjim sinom, koji se krije iza pseudonima Sergei Chatgris. 

Zbirku priča “Glineni anđeli” objavljuje u Nakladi Jurčić, Zagreb, 2016. godine., a za nju je dobila Povelju uspješnosti na Danima Josipa i Ivana Kozarca.

Objavila je i zbirku poezije “Sunce na šalteru”, Semafora, 2015.

Godine 2018. objavljuje roman “Divlje guske”, u nakladi HenaCom, Zagreb. S navedenim romanom ulazi među finaliste književne nagrade tportala, u polufinaliste Nagrade Janko Polić Kamov te u uži izbor nagrada Gjalski i Libar za vajk.

Igor Kretonić

Izvor: Gradska knjižnica i čitaonica Đakovo

Foto: Julijana Adamović FB

Julijana Adamović.jpg