Genka Vasileva Georgieva, veleposlanica Republike Bugarske u Republici Hrvatskoj, u pratnji predstavnika Nacionalne zajednice Bugara u RH, posjetila je u utorak 29. listopada Đakovačko-osječku nadbiskupiju. U Nadbiskupskom domu u Đakovu veleposlanica Georgieva susrela se s nadbiskupom đakovačko-osječkim Đurom Hranićem i pomoćnim biskupom Ivanom Ćurićem.

„Iznimna nam je čast biti gostima Đakovačko-osječke nadbiskupije i Grada Đakova. Povod našem dolasku je Dan narodnih buditelja Bugarske koji se obilježava 1. studenoga svake godine, kada se sjećamo svih naših bližnjih; ali u Bugarskoj to je i dan kada se sjećamo svih onih koji su pridonijeli preporodu Bugarske. Jedna od tih najznačajnijih osoba iz prošlosti je biskup Josip Juraj Strossmayer, koji je ne samo pomogao školovanju bugarske djece u Hrvatskoj, već je i zaslužan za objavljivanje bugarskih dokumenata iz Vatikanskog tajnog arhiva o našoj prošlosti. Isto tako, podržavao je očuvanje bugarske samostalnosti nakon osamostaljenja, da ne spominjemo podržavanje neovisnosti Bugarske crkve, i naravno ravnopravno mjesto Bugara u Južnoslavenskoj akademiji znanosti i umjetnosti, osnovanoj po njegovoj ideji u Zagrebu“, rekla je veleposlanica Georgieva.

Kazavši kako je s đakovačkim biskupima vođen razgovor o aktivnostima i nastavku suradnje u cilju boljeg upoznavanja Bugara i Hrvata, među čemu je napose istaknuta suradnja škola i teoloških fakulteta te očuvanje tradicije koju je započeo biskup Strossmayer, veleposlanica je dodala: „Za nas će Đakovo i Slavonija uvijek biti posebno mjesto. Predložila sam našem Ministarstvu turizma da Đakovo ubaci kao obaveznu stanicu za turistička putovanje Bugara u Hrvatsku i nadamo se da će to pridonijeti još boljem upoznavanju dvije zemlje.“

Nadbiskup Đuro Hranić istaknuo je kako postoje trajne veze koje snaže i produbljuju odnos između dva naroda na kulturnoj razini i to treba dodatno podržati i vrednovati. Među njima je istaknuo Društvo hrvatsko-bugarskog prijateljstva „Josip Juraj Strossmayer“ iz Bugarske, rekavši kako je Đakovačko-osječka nadbiskupija, na poticaj gospodina Raška Ivanova, predstavnika Nacionalne zajednice Bugara u RH, odlučila dodijeliti priznanje g. Trifonu Pavlovu koji je na čelu tog društva. Tim povodom, tijekom susreta bilo je govora o organiziranju kulturno-znanstvenog programa u okviru kojega bi bila dodijeljena priznanja.

Nakon razgovora u Nadbiskupskom domu, gosti su se u pratnji nadbiskupa Hranića spustili u kriptu katedrale, gdje su položili vijence na grob biskupa Strossmayera te zajednički molili molitvu Očenaša.

Izvor: Đakovačko – osječka nadbiskupija