Zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić primio je jučer (11. travnja 2024. godine) u nastupni posjet veleposlanicu Slovačke Republike u Republici Hrvatskoj, NJ.E. Hanu Kovačovu. Na sastanku je bilo riječi o dubljem i jačem povezivanju Osječko-baranjske županije i Slovačke Republike Republike Austrije, posebno na području gospodarstva, obrazovanja i kulture.

– Razgovarali smo o brojnim temama, ali istaknuo bih razgovor o gospodarskoj suradnji dviju zemalja i mogućnostima ulaganja u Osječko-baranjsku županiju. Predstavili smo postojeće industrijske zone te sve ono što činimo za poduzetnike i ulagače. Jedna od prvih zajedničkih aktivnosti i predstavljanja biti će u našem Gospodarskom centru – rekao je Miletić te istaknuo izvrsnu suradnju s predstavnicima slovačke nacionalne manjine koja organizira brojne manifestacije čime čuva jezik, tradiciju i kulturu svoga naroda.

Veleposlanica Slovačke Republike u Republici Hrvatskoj, NJ.E. Hana Kovačova zahvalila je Osječko-baranjskoj županiji na prijemu te pohvalila njezin rad na pravima i položaju pripadnika slovačke nacionalne manjine. -U našim smo se razgovorima fokusirali na jačanje veza i suradnje u gospodarstvu, obrazovanju i kulturi. Osječko-baranjska županija središte je naše nacionalne manjine i naročito bismo željeli ojačati suradnju u ekonomskom pogledu. Naše gospodarske komore surađuju već 25 godina, a slovačke investitore zanima ulaganje u energetiku, zelene tehnologije, obrambenu industriju i logistiku. Željeli bismo povećati broj studenata koji će učiti slovački jezik, a voljeli bismo u Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji predstaviti slovačku kulturu kroz glazbu, predstave i umjetnost te na taj način povećati interes mladih generacija za Slovačku – naglasila je Kovačova.

Sastanku je nazočila i Ana Kanđera Legčević, predsjednica Vijeća slovačke nacionalne Osječko-baranjske županije koja je rekla kako u Republici Hrvatskoj živi oko 3.700 Slovaka, a najviše njih u Osječko-baranjskoj županiji i to na području Grada Našica. Istaknula kako je na sastanku dogovorena izgradnja novih bilateralnih odnosa, češćih putovanja u matičnu zemlju te jačanje suradnje na području kulture.

Osječko-baranjska županija: Službeno priopćenje za javnost
Foto: Osječko-baranjska županija