Povodom Dana nacionalnog ustanka u Republici Sjevernoj Makedoniji, veleposlanik Republike Sjeverne Makedonije u Republici Hrvatskoj nj .E. gosp. Milaim Fetai posjetio je Đakovo. S njim je u posjetu bila i Natalija Popovska, direktorica Kulturno-informativnog centra Republike Makedonije u Zagrebu.

Gosti su bili na sastanku s gradonačelnikom Marinom Mandarićem, a nakon toga svi su dali izjave za medije.

Prvo je pozdravio goste i svoju izjavu dao gradonačelnik Mandarić:

“Razgovarali smo o sadašnjosti, ali najviše o budućnosti, o budućim kulturnim i drugim suradnjama Republike Sjeverne Makedonije i Republike Hrvatske, jednako tako i Grada Đakova. Naravno, nismo mogli ne prisjetiti se i našeg biskupa Strossmayera i svega onoga što je on učinio za Makedoniju te za povezivanje Makedonije i Hrvatske. Upoznat sam od strane veleposlanika i s tijekom pretpristupnih pregovora Republike Sjeverne Makedonije ka EU i sa moje strane izražavam punu potporu i za bilo što stojimo na raspolaganju.”

Veleposlanik, nj .E. gosp. Milaim Fetai zahvalio se gradonačelniku što ih je primio na Dan nacionalnog ustanka u Republici Sjevernoj Makedoniji koji se dogodio prije 80 godina te između ostalog rekao:

“Ovdje su grobišta i spomen-ploče palih ustanika protiv fašizma u to doba, budući da je Makedonija u bivšoj državi bila na strani antifašizma. Povodom ove obljetnice, Grad Đakovo, zajedno s gradonačelnikom i njegovom ekipom, omogućio nam je da to obilježimo na najbolji mogući način. Između ostalog razgovarali smo o mogućnosti produbljenja odnosa. Kako kulturnih, tako i u ekonomskoj sferi. Ne samo na nivou Hrvatske i Sjeverne Makedonije, nego i na razini Grada Đakova i općina u Sjevernoj Makedoniji. Izuzetna mi je čast što se po drugi puta nalazim u ovom gradu, u ovoj regiji gdje se nalaze Strossmayerov grob i katedrala. Ovdje je prije 160 godina i objavljena prva zbirka pjesama braće Miladinov kao jedan od suvremenih putokaza za suvremenu literaturu makedonskog naroda.

Zahvalama se pridružila i Natalija Popovska, direktorica Kulturno-informativnog centra Republike Makedonije u Zagrebu.

Nakon sastanka delegacija je otišla u Budrovce, gdje su posjetili groblje palih makedonskih vojnika koji su se borili na ovom području u Drugom svjetskom ratu.

Igor Kretonić
Foto: Moje Đakovo