Župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić održao je danas (12. prosinca 2021.godine) sastanak s veleposlanikom Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske Nj. E. Simonom Derek Thomasom. Veleposlanik je imenovan na dužnost u srpnju ove godine, a istaknuo je kako ga u prvi nastupni posjet Osječko-baranjskoj županiji dovodi želja da ne bude samo veleposlanik u Zagrebu, nego u cijeloj Hrvatskoj.

Da zajedničkih tema i potencijala za suradnju ne nedostaje, potvrđuje i činjenica da je sastanak trajao znatno duže od predviđenog, što su naglasili i župan i veleposlanik.

– Osječko-baranjska županija dosad nije surađivala u konkretnim projektima s Velikom Britanijom, no obzirom kako je ovaj sastanak tekao, siguran sam da ćemo u budućnosti surađivati. Dogovorili smo konkretne stvari i korake koji su pred nama i mogu reći da smo imali uistinu zanimljiv i konstruktivan razgovor – rekao je župan Ivan Anušić nakon sastanka.

Sa županom se složio i veleposlanik te istaknuo konkretna područja na kojima bi Osječko-baranjska županija mogla ostvariti suradnju s Velikom Britanijom.

– Imao sam iznimno pozitivan razgovor sa županom. Razgovarali smo o planovima za budućnost Županije i mogućnostima za suradnju i jačanje partnerstva u IT sektoru, eko-turizmu koji je osobito naglašen u Osječko-baranjskoj županiji, gastronomiji te obnovljivim izvorima energije – poručio je veleposlanik Thomas.

Veleposlanik je na kraju istaknuo da mu je drago ići stopama princa Charlesa i vojvotkinje Camille te da, premda prvi, ovaj posjet Osijeku zasigurno neće biti posljednji.