S nestrpljenjem je u istoimenom naselju Dječji vrtić Vila godinama vapio za ulaganjem, ali i dočekao svoju energetsku obnovu, u čemu je još bivša uprava Dječjeg vrtića Đakovo vidjela priliku za rekonstrukciju objekta iz 1979. godine, a koji pohađa najviše djece u usporedbi s ostalim vrtićkim kućama; 170 mališana u sedam skupina! Prvi su majstorski radovi obavljeni proljetos izmjenom dotrajale drvene stolarije novim PVC prozorima i vratima, nakon čega su uslijedili građevinski zahvati na rekonstrukciji poroznog krovišta ustanove, oblaganju pročelja mineralnom termalnom vunom i provedbi svih ostalih projektiranih mjera za poboljšanje energetske učinkovitosti, što će dugoročno vrtiću donijeti značajne financijske uštede. Cijela je investicija vrijedna 2,5 milijuna kuna, od kojih Europski fond za regionalni razvoj posredstvom Ministarstava graditeljstva daje bespovratnih 680.000 kuna, a Ministarstvo regionalnog razvoja 705.000 kuna. Uključio se i osnivač ustanove, Grad, s 860.000 kuna.

Energetska obnova Vile nakon 39 godina
– Nakon predaje dokumentacije krajem 2016. i pozitivnog odgovora na našu prijavu u svibnju 2017., dočekali smo i građevinske radove koji su sada u punom jeku. Vrtić Vila bit će potpuno energetski obnovljen. Modernizacijom sustava grijanja godišnja će se potrošnja toplinske energije smanjiti za čak 61%, koliko će se smanjiti i emisija ugljikovog dioksida. Izvana se već vidi nova stolarija, nazire se novi krov, međutim, postavljaju se i novi podovi, rade nove terase koje će biti presvučene gumiranom podlogom, nove pločice, nova rasvjeta, ličenje zidova, pa ćemo 15. kolovoza dobiti suvremeno opremljen objekt koji će iz sadašnjeg energetskog razreda E prijeći u C, kaže ravnateljica Dječjeg vrtića Đakovo Ambra Kordić.

Dovršetak dogradnje vrtića u Botićevoj
Nove investicije uskoro čekaju i gradski vrtić u Botićevoj, gdje se planira dovršetak dogradnje potkrovlja, započete prije sedam godina, opremanje novog prostora te obnova dvorišta, za što je Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku prošlog tjedna odobrilo gotovo 669.000 kuna. – U ožujku smo aplicirali na Program podrške poboljšanja materijalnih uvjeta Ministarstva u dječjim vrtićima i predškolskim ustanovama, koji uključuje ne samo dogradnju i adaptaciju ili energetsku obnovu, već i opremanje i uređenje okoliša objekata i vanjskih terena. Uspjeli smo pa sada slobodno možemo govoriti o prijeko potrebnom povećanju smještajnih kapaciteta već od jeseni, poboljšanju materijalnih uvjeta i rastu pedagoškog standarda i u Botićevoj, dodaje A. Kordić.

Ravnateljica DV Đakovo Ambra Kordić:
U vrtiću ima jako puno toga što treba popraviti i zato smo zajedno zasukali rukave i primili se posla. Uvjeti boravka djece moraju se poboljšati. Malo je mjesta u vrtiću za svu djecu koja trebaju vrtić i za sada smo zahvaljujući Gradu dobili odobrenje za još jednu skupinu. Projektom završetka dogradnje vrtića u Botićevoj osigurat ćemo mjesta za svu djecu koja su na listama čekanja. Sve mora svojim redom i uz puno strpljenja i snalaženja.

Napokon povećane plaće zaposlenicima
Djelatnici Dječjeg vrtića Đakovo, odgojitelji(ce) i roditelji slažu se u jednom: puno se toga još u vrtiću može popraviti i zato treba zasukati rukave! Grad za prethodne vlasti nije puno ulagao u infrastrukturu i opremanje „svojih“ vrtića, iako je projekt energetske obnove nebrojeno puta „krpane“ Vile dobio zeleno svjetlo na kraju mandata bivšega gradonačelnika Zorana Vinkovića. No, osim Vile i Botićeve problem ostaje Mažuranac, koji također nasušno treba ozbiljnije ulaganje i modernizaciju. – Dugogodišnje zanemarivanje, zapostavljanje i nebriga doveli su do toga da je danas u gradskim vrtićima sve dotrajalo i u lošem stanju, tvrdi zamjenik gradonačelnik Antun Galić. – Plaće su zaposlenika u mandatu nove ravnateljice prvi put povećane, premda su i dalje ispodprosječne za stručnost, odgovornost i kreativnost odgojitelja, dodaje Galić i uvjerava kako Mažuranac nije zaboravljen. Rekonstrukcija je te vrtićke kuće također u planu, za što se, kao u primjerima Vile i Botićeve, namjeravaju iskoristiti bespovratna sredstva europskih ili nacionalnih fondova.

Danijel Geošić