Milosrdne sestre svetog Križa i 150 godina predanog rada njihove sestrinske zajednice u biskupijskom Đakovu središnja je tema XVI. Strossmayerovih dana, kulturno-znanstvene manifestacije u organizaciji Grada i Katoličkog bogoslovnog fakulteta. Sestre su upravo na Strossmayerov poziv davne 1868. došle iz Švicarske u tada malu varoš Đakovo, kako bi prema njegovu naumu pred navalom liberalizma radile u školama na odgoju djece i mladeži na kršćanskim temeljima. Sestre su, međutim, osim toga njegovale bolesnike i brinule za siromahe te skromno i samozatajno pridonosile društvenom razvoju.

Znanstveni stručni skup „Strossmayer i Milosrdne sestre svetog Križa u Đakovu“, na kojemu će izlagati pet predavača, uključujući i same sestre, bit će održan u subotu 26. svibnja u Središnjoj nadbiskupijskoj i fakultetskoj knjižnici u 11 sati. Istog će dana u 17 sati u Centru za kulturu premijerno biti prikazan film „Milosrdne sestre u Đakovu 1868.-2018.“.

Na tradicionalni godišnji koncert u ponedjeljak 28. svibnja svim poklonicima vrhunskog muziciranja u gradu i okruženju u katedralu u 19.30 stiže Zagrebačka filharmonija pod ravnanjem dirigenta Krešimira Batinića. Filharmoničari će izvesti odabrana djela Jakova Gotovca i Antonina Dvoraka, a sopranistica je Iva Krušić.

U program ovogodišnjih Strossmayerovih dana uklopljeni su i XXI. Dani braće Miladinov. Tako je za petak 25. srpnja u Spomen muzeju biskupa Strossmayera najavljeno predstavljanje knjige poezije „Oda ljubavi“ Milene Zlateske, ali i knjige kratkih folklornih napjeva iz makedonskog narodnog stvaralaštva „Lijepa riječ i željezna vrata otvara“ Elizabete Petrovske. Na Trgu Josipa Jurja Strossmayera zajednički će koncert u 18.30 izvesti Makedonsko kulturno društvo Braća Miladinovci i KUD Zora Piškorevci.

Strossmayerovi dani donose još dva zanimljiva događaja; izložbu akademske slikarice Gordane Bakić „Trenutni prostori – Skylab“ u Muzeju Đakovštine od petka 25. svibnja te prvu veliku javnu izložbu suvremene hrvatske skulpture nazvanu „Grad skulpture“ na Trgu ispred katedrale od 29. svibnja do 5. lipnja. Ambijentalni spoj novoobnovljenog Trga, arhitekture neoromaničke katedrale u kojoj je stolovao Strossmayer i kiparskih djela modernih umjetnika ima za cilj prožimanjem staroga i novoga predstaviti Đakovo kao budući regionalni centar suvremene umjetnosti panonskog bazena.

Auto: Danijel Geošić