Upravni odbor Porina, koji je već ranije donio odluku da posthumno dodijeli Porina za životno djelo prerano preminulom Akiju Rahimovskom, objavio je kako će ovu nagradu u Osijeku 25. ožujka primiti i Osječanka Vera Svoboda. Uz nju će Porina za životno djelo primiti i Jura Stublić.

U obrazloženju nagrade stoji kako je Vera Svoboda svojom slavonskom, starogradskom pjesmom pronosila je ime svoga grada, svoje Slavonije i domovine Hrvatske diljem svijeta.

Vera Svoboda rođena je u Osijeku. Djetinjstvo i osnovnu školu provela je u Mikleušu. U Osijeku pohađala je glazbenu školu “Franjo Kuhač”. Studirala je i diplomirala engleski jezik na Pedagoškoj akademiji u Osijeku. Počela je pjevati u rodnom gradu na Radio Osijeku već sa šesnaest godina 1952. i u kazališnim predstavama. S vremenom nastupala je na brojim festivalima zabavne i tamburaške glazbe. Bila je jedna od najvećih glazbenih zvijezda u sedamdesetim godinama na prostoru bivše Jugoslavije.

Udala se za poznatog glazbenog i medijskog djelatnika Julija Njikoša koji je producirao i aranžirao najveći broj njenih pjesama.

Vera Svoboda i Đakovački vezovi

Vera Svoboda nastupila je kao vokalni solist na prvim Đakovačkim vezovima održanim 1967. godine i od tada je neizostavni dio i rado viđen gost na ovoj manifestaciji.

Na Đakovačkim vezovima dobila je i narodnu nošnju koja je postala neizostavni dio njezinog “stajlinga” na nastupima, a o njoj je govorila gostujući u IN Magazinu 2014. godine:

“Dobila sam je 1971. godine na Đakovačkim vezovima. To je tradicionalna zlatara iz Koritne. Od samog početka pjevam na Đakovačkim vezovima i u znak zahvalnosti darovali su mi tu nošnju. Imala sam sreće jer je bila namijenjena Jovanki Broz. Da je ona došla na ergelu ona bi je dobila, ovako je nošnja pripala meni.”

Mnogo je toga Vera Svoboda napravila na polju promocije Đakovačkih vezova, ali i samog Đakova, stoga joj je Grad Đakovo prošle godine na svemu zahvalio Poveljom zahvalnosti.

Igor Kretonić
Foto: Domagoj Lončar